Maasverbinding
Om de industrie te bevorderen wilde de koning een waterverbinding aanleggen tussen de grote rivieren en de gebieden rond Luik. Van oudsher vormde de Maas de verkeersader naar Luik. De Maas was echter moeilijk bevaarbaar voor grote schepen, omdat de waterstand flink kon variëren afhankelijk van de regenval. Vanaf Venlo was de Maas sowieso te ondiep voor grote schepen.
Willemsvaart, noord en zuid
Al onder Napoleon werd er een begin gemaakt met het bereikbaar maken van Luik, maar Willem I wilde meer. In 1818 kwam er een koninklijk besluit tot de aanleg van het kanaal. De ingenieur wilde het nieuwe kanaal naar de koning vernoemen. Willem I is dus de Willem van de Willemsvaart. Toen Drenthe ook een Willemsvaart kreeg, werd die van ons de Zuid-Willemsvaart.
In 1822 begon de bouw, en in 1826 was het kanaal klaar voor gebruik. Ongeveer 55 kilometer stroomt de Zuid-Willemsvaart door Noord-Brabant. Via Someren, Helmond en Veghel gaat ‘ie naar ’s-Hertogenbosch. Langs het kanaal, zoals in Helmond en Veghel, werden havens aangelegd en ontstonden fabrieksterreinen. Dat betekende veel voor de handel en welvaart in de Meierij. Het doel van de koning was behaald. De Zuid-Willemsvaart is nog steeds in gebruik, en heeft zelfs recent een uitbreiding gekregen. Eerst moest het scheepsverkeer dwars door ‘s-Hertogenbosch, maar vanaf 2014 kunnen de schippers eromheen. Toen werd het Maximakanaal in gebruik genomen.
Opstand in het zuiden
Het lukte Willem I om een letterlijke verbinding tot stand te brengen tussen de verschillende delen van zijn koninkrijk. De bevolking kreeg hij echter niet met zichzelf verbonden. Toen in 1830 België in opstand kwam, keek men angstvallig naar Noord-Brabant. Wilden de Noord-Brabanders zich aansluiten bij de zuiderlingen of waren ze genoeg verhollandst om de koning trouw te blijven? De opstand bleef beperkt tot de Belgische gebieden. Er werden veel troepen gelegerd in Noord-Brabant. In verschillende dorpen en steden woonden soldaten tijdelijk in bij de bevolking.
Legerkampen
Bij Rijen en Oirschot verrezen grote kampen voor ongeveer 20.000 man, en daar worden nog sporen van gevonden. Via het Actuele Hoogtebestand Nederland zijn sporen in het landschap te ontdekken. Het Hoogtebestand laat verschillen in hoogte zien, en je kunt ermee gaan speuren. Enthousiaste onderzoekers vonden zo sporen van kookkuilen en versterkingen. https://www.brabantcultureel.nl/wp/wp-content/uploads/2016/06/bc201603-lauran_toorians-legerkamp_oirschot-luchtopname_Legerkamp_Rijen.jpg
In die legerkampen woonden niet alleen mannen. Ook vrouwen en kinderen liepen er rond. Voor vrouwen die zich wilde ontworstelen aan de normen van de maatschappij bood het leger een uitweg. Zij konden zich verkleedden als man en dan in dienst gaan. Van de soldaten in Brabant is bekend dat er eentje een kind baarde. Zij mocht daarna in dienst blijven.