Infrastructuur

Wijdenboschbrug

Op 20 mei 2000 vond de feestelijke opening van de Wijdenboschbrug plaats. Ruim veertigduizend mensen hebben deze gebeurtenis bijgewoond. De anderhalve kilometer lange brug over de Surinamerivier is vernoemd naar de toenmalige president Jules Albert Wijdenbosch, maar wordt ook wel Surinamebrug genoemd. De brug, gebouwd door Ballast-Nedam, verbindt Paramaribo met de plaats Meerzorg en was bedoeld om de doorstroom van verkeer over twee rijstroken naar en van het oostelijke deel van Suriname te bevorderen. Voorheen was het alleen mogelijk om per veerboot in Meerzorg te komen. In dezelfde periode werd er ook een brug gebouwd over de Coppenamerivier.

Er was veel kritiek op de kosten van de bouw van de twee bruggen, die in totaal 170 miljoen gulden hebben gekost. Vele burgers hebben de bruggen als verkiezingsstunt gezien, omdat de ' Bosjebrug' zes dagen voor de verkiezingen werd geopend. Ook werd er lange tijd getwist over de naam van de brug.

Veel mensen zeiden dat latere financiële problemen in het land veroorzaakt zijn door de bouw van de bruggen. Er was teveel geld voor geleend tegen te hoge rente, en dit geld zou pas veel later worden afgelost. Latere regeringen moesten hiervoor zorgen. Toch betekende de komst van de brug zeker economische vooruitgang in het district Commewijne. Er is nu daar meer activiteit in de vorm van winkels, maar ook toerisme. Daarnaast is de brug erg mooi om te zien. Zeker als je eroverheen rijdt tijdens een zonsondergang bij heldere hemel, zie je Paramaribo vanaf de hoge brug voor je liggen. Een prachtig gezicht.