De trein komt naar Zwolle

Nieuwe vervoersmiddelen

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Op 4 juni 1864 reed de eerste trein via de spoorbrug Zwolle binnen. De trein was feestelijk versierd met vlaggen. Nieuwsgierig kwamen de Zwollenaren kijken. De dag werd afgesloten met een groot feest en prachtig vuurwerk.

De wereld werd "kleiner"

25 jaar nadat de eerste trein in Nederland ging rijden, konden de mensen in Zwolle ook met de trein. Met dit nieuwe vervoersmiddel ging reizen veel sneller. Als je vóór de komst van de trein ergens naar toe wilde, kon je met een koets, de trekschuit, de stoomboot of moest je lopen.

Station

Het eerste station in Zwolle was een klein houten gebouwtje aan de Willemsvaart, midden tussen de weilanden. In 1868 werd een echt station geopend. Dat station is nu nog steeds het treinstation van Zwolle. Met een paardentram werden de reizigers naar het centrum van Zwolle gebracht.

Reizen met de trein

Er waren verschillende soorten zitplaatsen in de trein. Rijke mensen reisden eerste klas. Zij zaten op stoelen met zachte rode stof. Maar de meeste mensen reisden derde klas. Dat was het goedkoopst. Je moest dan op een houten bank zitten.

Belangrijk knooppunt

Al snel werd Zwolle een belangrijk knooppunt van spoorwegen. Vanuit Zwolle kon je bijvoorbeeld naar Groningen, Leeuwarden, Arnhem, Utrecht, Kampen, Almelo en Emmen reizen.