Johan Rudolf Thorbecke

Een belangrijke Zwollenaar

Tijd van burgers en stoommachines

Onrustig

In 1848 was het in Europa en ook in Nederland onrustig. De mensen wilden niet langer dat koning Willem II (de tweede) alles alleen besliste. Ze wilden ook wat over het bestuur van Nederland te zeggen hebben. Boos gingen ze de straat op om te protesteren.

Zenuwachtig

Toen de koning hoorde van de protesten, vechtpartijen en vernielingen werd hij zenuwachtig. In Frankrijk hadden burgers de koning gedwongen af te treden. Zover wilde Willem II het niet laten komen. Daarom riep hij Johan Rudolf Thorbecke bij zich.

Johan

Johan Rudolf Thorbecke werd in 1798 geboren in Zwolle. Zijn geboortehuis is er nog steeds aan de Thorbeckegracht 11. De vader van Johan vond een goede opleiding belangrijk. Daarom gaf hij zijn zonen thuis les. De jongens moesten 6 dagen in de week van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds studeren. Daarna ging Johan naar de universiteit. Daar leerde hij veel over wetten en regels.

Grondwet

Willem II gaf Johan opdracht een nieuwe grondwet te bedenken. Een grondwet is de belangrijkste wet van een land. Er staat in welke regels er in een land gelden. De koning wilde dat er in de grondwet kwam te staan dat het volk meer macht kreeg. Zo hoopte hij dat de rust terug zou komen in Nederland.

Democratie

Met de nieuwe grondwet legde Johan de basis voor democratie in Nederland. Democratie betekent: het volk beslist. Alle mensen van 18 jaar en ouder mogen in Nederland meebeslissen over het bestuur. Dat doen ze door op een politieke partij te stemmen. Bijvoorbeeld de PvdA, het CDA of de VVD.

Trots

De Zwollenaren zijn trots op hun beroemde stadsgenoot. Dat kun je op verschillende plekken in de stad zien. Voor het station staat een standbeeld van Johan. De straat waar hij werd geboren, heet nu de Thorbeckegracht. Ook is er een middelbare school naar Johan Rudolf Thorbecke vernoemd.