Een brug over de IJssel

Reizen gaat sneller

Tijd van wereldoorlogen

Oude krant

Brief uit een krant van 1905: "Het was al laat toen we met de koets bij de IJssel kwamen. We wilden naar Zwolle reizen. Ik stapte uit de koets om de veerman te waarschuwen. Na een tijdje kwam hij er met een klein bootje aan. Kalm zei hij: "Ben je der met een wagen; ik meende dat het maar een fiets was." Pas na een kwartier was hij terug met de pont. Was er maar een brug!"

Het is toch goed zo?

Zwolle is altijd een belangrijke plaats geweest voor het vrachtvervoer. Dat ging tot in de 19de eeuw niet over de weg, maar over het water. En later ook per trein. Een brug over de IJssel was dus niet nodig, vonden de leiders van Zwolle.

Auto's

In de loop van de 19de eeuw werden de modderige zandwegen verhard. Rond 1900 reden de eerste auto's op deze wegen. Die auto's moesten ook met de pont de rivier over. Dat kostte veel tijd. Maar een brug was te duur, vonden ze in Zwolle.

Zwolse minister

In 1925 werd de Zwollenaar H. van der Vegte minister. Hij zorgde er voor dat de Nederlandse regering de brug betaalde. Op 15 januari 1930 werd de IJsselbrug feestelijk geopend.

Brug gesloopt

Lang konden de mensen niet van de IJsselbrug gebruik maken. In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Om de Duitsers te stoppen blies het Nederlandse leger de brug op. Pas 3 jaar later was de brug weer begaanbaar. In 1945 werd de brug opnieuw opgeblazen. Dit keer door de Duitsers.

Brug te smal

Na de oorlog kwamen er steeds meer auto's in Nederland. Er werden snelwegen aangelegd. De snelweg A28 stak bij Zwolle de IJssel over. Daarom moest er een nieuwe brug komen. Maar de oude brug wordt ook nog gebruikt. Als je van Zwolle naar Hattem fietst, kom je over de oude IJsselbrug.