Naar de markt

De Ommer Bissing

Tijd van ontdekkers en hervormers

Ommen vol

Iedere tweede dinsdag in juli is het druk in Ommen. Niemand wil de markt, ofwel de Bissing, missen. In 1830 schreef iemand over de Bissing: "er komen zoveel mensen dat ook de gewone huizen als herberg gebruikt worden". In 1557 bestond de Ommer Bissing al. Bissing betekent: driftig rondlopen. Veel jaarmarkten werden Bissing genoemd.

Klok

De markt werd op de Voormars gehouden. De Vecht lag dan vol met schepen, die handelswaar meebrachten. Er waren allerlei spullen te koop, zoals linnen, kledingkisten en gereedschap. De boeren verkochten hun vee op de markt. In de Middeleeuwen duurde de markt 1 dag. In de 19de eeuw duurde de markt 3 dagen. Op maandagochtend 11 uur, luidde het Bissingklokje in het stadshuis de jaarmarkt in.

Ruzie

De Bissing niet alleen een plek om spullen te kopen. Je kon er met mensen afspreken, een borreltje drinken of problemen oplossen. Dat laatste ging wel eens mis. In 1669 kregen twee belangrijke heren ruzie met elkaar. Bij de vechtpartij die volgde, raakte één van de heren zijn hoed en pruik kwijt.

Wild wijf

De jaarmarkt was ook een plek van vermaak. Rond 1900 was er een tent met een "wild wijf". Deze vrouw was volgens de eigenaar in Afrika gevangen en kon niet getemd worden. Uit de tent stak een bruine arm met een ketting om de pols. Als je betaalde, mocht je de vrouw in de tent bekijken. Natuurlijk was die vrouw niet echt wild. Maar er waren altijd mensen die het toch geloofden.

Toerisme

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Bissing voor de handelaren steeds minder belangrijk. Daarom richt de markt zich nu steeds meer op toeristen. In juli en augustus wordt iedere woensdag een Bissingdag gehouden. Daar komen nog steeds veel mensen op af.