Bakstenen en worsten

Fabrieken in Olst

Tijd van televisie en computers

Schoorstenen

Wie vroeger naar Olst reisde, zag de hoge fabrieksschoorstenen al van verre. Olst was een echt fabrieksdorp. Veel mensen uit Olst en omgeving werkten in één van de fabrieken.

Steenfabrieken

In de 19de eeuw waren vooral de steenfabrieken belangrijk voor Olst. Er waren vijf fabrieken vlakbij de IJssel. Het werk in de steenfabrieken was zwaar. Veel arbeiders verdienden zo weinig dat hun kinderen ook in de fabriek werkten. Zij moesten het loon van hun ouders aanvullen. Later mochten kinderen niet meer in de fabriek werken. In 1950 waren er nog drie fabrieken over. De laatste fabriek sloot in 1976. Bij Fortmond kun je nog een ruïne van een steenfabriek bekijken.

Leverworst

Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd de vleesindustrie in Olst steeds groter. De fabrieken van Olba en Zendijk waren de belangrijkste. De vleesfabrieken maakten vleeswaren, zoals leverworst, rookworsten, leverkaas en lunchworst. Een deel van de worsten werd aan het buitenland verkocht.

Machines

"Zonder goede machines kun je in een fabriek niet veel beginnen", moeten de heren Aberson en Veerman gedacht hebben. Aberson opende een fabriek waar machines voor de steenfabrieken, zoals steenpersen, gemaakt werden. Veerman besloot machines voor de vleesindustrie te gaan maken. De fabriek van Aberson moest haar deuren in 1996 sluiten. Machinefabriek Veerman bestaat nog steeds. De kleinzoon van meneer Veerman is er nu directeur. Je vindt de fabriek aan de Koningstraat in Olst.