Zieke dieren

Mond- en klauwzeer

Tijd van televisie en computers

Landbouw

Landbouw is altijd belangrijk geweest voor Olst en de omgeving. Er zijn vooral veel boeren met een melkveebedrijf van soms wel meer dan 100 koeien. Maar in februari 2001 ging het helemaal mis. Veel boerderijdieren in Engeland werden ziek. Ze hadden Mond-en-klauwzeer. Niet veel later brak de ziekte ook in Frankrijk uit.

Besmettelijke ziekte

Mond-en-klauwzeer is een heel besmettelijke ziekte voor koeien, varkens, schapen en geiten. De ziekte wordt verspreid door mensen, dieren en door de lucht. Zieke dieren krijgen koorts, blaren op hun tong en op de rand tussen de huid en de klauw (bij de hoeven).

Angst

De boeren in Olst en omgeving waren heel bang. Zouden ook hun dieren ziek worden? Op 20 maart werd de ziekte in Nederland voor het eerst aangetroffen in Fortmond. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder zou verspreiden, werd al het vee op boerderijen in de omgeving gedood. Ook de gezonde en ingeënte dieren, zoals de Schotse hooglanders uit de Duursche Waarden. Dat maakte veel mensen boos.

Afgesloten

Om de kans op verdere besmetting zo klein mogelijk te maken, werden gebieden afgesloten. Wilde je naar je eigen huis, dan moest je via je paspoort aantonen dat je daar echt woonde. Vervolgens moest je door een plaat ontsmettingsmiddel lopen of rijden. Het was verboden om dieren, melk en veevoer te vervoeren. En veel boeren mochten geen contact meer hebben met hun familie of buren. Ook moesten de scholen en kerken voorlopig sluiten.

Help de boeren

Om te laten zien dat de boeren niet alleen stonden, bedachten vier Wijhenaren de actie "Olst-Wijhe staat voor zijn boeren". Er bleek in de gemeente heel veel steun te zijn voor de boeren. Uiteindelijk werd er € 125.000,‒ ingezameld om de boeren te helpen.

Standbeeld

In Welsum, op de hoek van de Zijlweg en de IJsseldijk staat een standbeeld van een koe, schaap en geit, ter herinnering aan de Mond-en-klauwzeer-crisis. Je kunt er het volgende gedicht op lezen:
"Zoveel mensen dieren kinderleed,
opgeofferd voor wiens welzijn en nood?
Geënt staan we hier, maar ook dood
Opdat niemand ons vergeet."