Met de trein

Olst krijgt een station

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Bijna 50 jaar na de opening van de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839, kreeg Olst ook een spoorlijn. Op 1 oktober 1866 werd de lijn Arnhem-Zwolle feestelijk geopend. Eén van de tussenliggende stations was Olst.

Sneller reizen

De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van Olstenaren. Een reis per trein ging veel sneller dan een reis met paard en wagen of de trekschuit. Daarom werd de vervoersdienst per koets in Olst direct opgeheven. Door de nieuwe spoorverbinding konden de Olstenaren veel makkelijker naar andere plekken reizen, zoals Arnhem, Utrecht of zelfs Amsterdam. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoorlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner". De stoomtrein was een groot succes in Olst. In 1880 vertrokken er meer dan 15.000 reizigers vanaf station Olst en kwamen er bijna 18.500 mensen aan.

Goederen

Het vervoer van goederen per trein liep in Olst niet zo goed. De besteller, een man die de goederen vanaf de trein bij de mensen thuis bezorgde, was zo duur dat bijna niemand hem vroeg. Veel mensen kozen er voor hun goederen vanuit Zwolle of Deventer aan huis te laten bezorgen met paard en wagen, hondenkarren en later vrachtwagens. Maar voor het personenvervoer is de trein heel belangrijk gebleven.