Wij hebben honger!

Janna Kiezenbrink

Tijd van burgers en stoommachines

Opgepakt

"De rijke heren en juffers laten ons verhongeren!" en "Aardappels alleen voor echte Olstenaren!", schreef Janna Kiezenbrink op de muren van deftige huizen in Olst. Op 19 februari 1849 liet de burgemeester haar oppakken. Hij was bang dat de boze teksten van Janna er voor zouden zorgen dat meer armen gingen protesteren.

Aardappelziekte

Janna voerde niet zomaar actie. Tussen 1845 en 1850 hadden veel Olstenaren het niet makkelijk. In 1845 brak een besmettelijke aardappelziekte uit, waardoor bijna de hele oogst mislukte. Zonder aardappels op het menu hadden de mensen weinig meer te eten. Alleen de rijken konden de paar aardappels, die er nog wel waren, betalen.

Nog meer ellende

Alsof de ellende nog niet groot genoeg was, zorgde het slechte weer een paar jaar achter elkaar voor slechte graanoogsten. De prijs van roggebrood, ook een belangrijk onderdeel van het menu voor veel mensen, ging flink omhoog.

Cholera

Door de honger werden mensen sneller ziek. Op 29 augustus brak de cholera uit in Olst. Cholera is een besmettelijke ziekte, die voor diarree en uitdroging zorgt. Uiteindelijk overleden vijf Olstenaren aan deze ziekte.

Angst

Niet alleen in Olst hadden de mensen honger. Op veel plekken in Nederland en in Europa was de aardappelziekte uitgebroken. Vooral in de grote steden stierven velen de hongerdood. In de zomer van 1847 gingen veel mensen de straat op om te protesteren. De mensen waren boos en wilden dat de regering voor eten zou zorgen.

Janna

Toen bleek dat Janna geen protest wilde organiseren, werd ze vrijgelaten. Ze was een wanhopige vrouw, die de woede over haar ellende af wilde reageren op de rijken en de nieuwkomers in Olst. Zij zouden de honger van de Olstenaren nog erger gemaakt hebben.