Manon Flier

Sportief Nieuwleusen

Tijd van televisie en computers

Op 8 februari 1984 zag volleybalster Manon Flier het levenslicht in Nieuwleusen. Ze begon haar carrière bij Flash, de in 1968 door haar oom opgerichte volleybalvereniging. De talentvolle Flier ging daarna bij Volco Ommen spelen en via VV Pollux en VC Weert vertrok ze op 18-jarige leeftijd naar Italië, waar ze op topniveau kon spelen. Vanaf 2003 speelt Flier ook in het Nederlandse nationale team, waarmee ze in 2007 de World Grand Prix won. Flier is als aanvalster één van de belangrijkste speelsters van het Nederlandse damesvolleybalteam. Ze staat bekend om haar enorme slagkracht.
De carrière van Manon Flier kan gezien worden als de kroon op het zeer actieve sportleven van Nieuwleusen. Dat begon pas goed toen de oprichters van de Union rijwielfabriek beseften dat het voor hun arbeiders belangrijk was om een sportclub te hebben. Ze hielpen mee met de oprichting van voetbalclub Union Sport Vereniging (USV) in 1930. Dit was lang de enige voetbalvereniging in Nieuwleusen, tot in 1957 SV Nieuwleusen werd opgericht om ook het voetballen op zaterdag mogelijk te maken.

Sportverenigingen

Inmiddels zijn er veel sportverenigingen in Nieuwleusen bijgekomen. Al in 1937 werd hengelsportvereniging De Voorn opgericht. In 1963 ontstond de Gymnastiekvereniging Nieuwleusen, die naast turnen tegenwoordig ook doet aan recreatieve sport zoals jazzballet, aerobic en bodygym. In 1964 volgde Schietsport Vereniging Nieuwleusen, gevestigd in De Lindenhof, de voormalige openbare lagere school aan het Oosteinde. In 1966 begon de Zwem- en poloclub Nieuwleusen, die 's zomers gebruik maakt van zwembad De Meule en 's winters uitwijkt naar De Broene Eugte in Staphorst. De Tennisvereniging Nieuwleusen is opgericht in 1969. De club beschikt over een tennispark met zes buitenbanen. De Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Nieuwleusen, opgericht in 1972, trekt met haar concoursen nog altijd veel bezoekers. De Toerclub Nieuwleusen dateert van 1977 en organiseert naast de clubritten ook toertochten en gezinsritten. In 1978 volgde Korfbalvereniging d'Ommerdieck en in 1979 Badminton Club Nieuwleusen.

Motorolie

Er wordt wel eens beweerd dat ze in Nieuwleusen motorolie in het bloed hebben. Nadat vanaf 1973 al crosswedstrijden waren georganiseerd, werd er in 1979 besloten tot de officiële oprichting van de Motorclub Nieuwleusen. Er worden nog steeds diverse toertochten georganiseerd. Vanaf 1984 heeft de club ook een aantal jaren een fietscrossafdeling. In 1996 is motorclub De Zweef opgericht, die voornamelijk bestaat uit rijders die met Harleys en Engelse motoren hun hobby beleven. Een jonge loot aan deze sportieve stam is START Racing (Stichting Aankomend Race Talent Nieuwleusen), opgericht in 1998 door een aantal leden van de Motor Club Nieuwleusen, met als drijfveer een wegraceteam mogelijk te maken als springplank voor jong talent.