"Keunedarp"

Varkens in Holten

Tijd van burgers en stoommachines

Varkens

In het gemeentewapen van Holten zie je drie varkenskoppen. Voor het oude gemeentehuis (nu Kulturhus) zie je drie varkens staan. En tijdens de carnaval wordt Holten Keunedarp genoemd. Dat betekent Biggendorp. Waar komen al die varkens vandaan?

Landbouw

Er stonden vroeger veel boerderijen in Holten. De mensen leefden van de akkerbouw en veeteelt. In de 19de eeuw werd het houden van vee, zoals melkkoeien, kippen en varkens belangrijker. Met de komst van het vee kwamen ook de varkenshandelaren naar Holten.

Ligging

Holten lag voor de varkenshandelaren gunstig. Er kwam een aantal belangrijke wegen samen, zoals de weg van Deventer naar Twente en de weg van de Achterhoek naar Zwolle. Vanuit Holten konden de handelaren tussen 1870 en 1970 makkelijk de wekelijkse markten in Rijssen, Meppel, Ommen en Ootmarsum bezoeken.

Biggenvervoer

De handelaren gingen met de kleedwagen naar de markten toe. Een kleedwagen was een platte wagen met zijschotten. De wagen werd getrokken door een paard. De biggen werden in manden vervoerd. Soms waren de handelaren dagen onderweg. Later werden de kleedwagens vervangen door vrachtauto's.