Met de trein

Holten krijgt een station

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Bijna 50 jaar na de opening van de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839, kreeg Holten ook een spoorlijn. Op 1 september 1888 werd de lijn Deventer-Almelo feestelijk geopend. Eén van de tussenliggende stations was Holten.

Sneller reizen

De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van Holtenaren. De trein was veel sneller dan reizen met paard en wagen of lopen. Moesten de Holtenaren voorheen naar Deventer lopen, nu konden ze de trein pakken. En vanuit Deventer konden de mensen bijvoorbeeld naar Zwolle, Utrecht of zelfs Amsterdam reizen. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoorlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner".

Goederen

Er reisden niet alleen mensen met de trein. Ook goederen werden per trein vervoerd. Holten was een overlaadstation voor hout- en kolentransport. Nog altijd rijden er dagelijks veel goederentreinen op de spoorlijn Deventer-Almelo. Veel van deze treinen rijden heen en weer tussen Noord-Duitsland en de haven in Rotterdam.