Op vakantie

Toeristen in Holten

Tijd van wereldoorlogen

Lekker weg

Iedere zomer gaan veel mensen lekker op vakantie. Met het vliegtuig ben je zo in Spanje , Griekenland of Amerika. Vroeger was dat wel anders. Reizen kostte veel tijd, was duur en veel mensen hadden bijna geen vakantiedagen.

Naar Holten

Toch durfde meneer Goldstein het aan om in 1915 in Holten één van de eerste VVV's van Nederland op te richten. VVV betekent Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Het doel van deze vereniging was de toeristen wegwijs te maken in de omgeving. Ook was het de taak van de VVV om meer toeristen naar Holten te trekken. In de tijd van meneer Goldstein waren het vooral dagjesmensen die Holten bezochten.

Ansichtkaart

Om Holten bekend te maken, liet meneer Goldstein ansichtkaarten drukken. Hij ging zelf met de fotograaf op pad om hem de mooiste plekjes te laten zien. Op veel oude ansichtkaarten zie je meneer Goldstein met zijn gezin staan. De ansichtkaarten werden door winkeliers uit Holten verkocht.

Hoe kom je in Holten?

Vanaf 1929 werd Holten beter bereikbaar voor toeristen; er werd een autoweg over de Holterberg aangelegd. Hierdoor werd de Holterberg aangesloten op de rijksweg tussen Zwolle en Almelo. Pas in 1962 werd de hele weg verhard. Ondertussen werd een nieuw VVV-kantoor aan de Keizersweg geopend. In 1988 verhuisde het kantoor naar het oude gemeentehuis in het centrum van Holten.

Waar kon je logeren?

Door de opkomst van het toerisme kwamen er steeds meer herbergen, hotels, cafés en restaurants in Holten. Na de Tweede Wereldoorlog werden er bungalowparken en campings gebouwd, waar de toeristen konden overnachten. Hierdoor is het iedere zomer weer is het een gezellige bedoening met alle toeristen in Holten.