Schilder Paulus Rink

De apothekerszoon die schilder werd

Tijd van burgers en stoommachines

Veel mensen kennen schilderijen van Vincent van Gogh. Ze reizen er speciaal voor naar het Van Gogh museum. Dankzij Van Gogh is het dorpje Nuenen beroemd. Van Gogh leerde schilderen op de tekenacademie. Hij zat daar in de klas bij een schilder uit Veghel. Zijn naam is Paulus Rink. Paulus Rink wist de belangrijkste tekenprijs te winnen: de Prix de Rome. Wie was Paulus Rink?

Paulus Rink

Paulus Rink werd geboren in 1861. Zijn geboortehuis stond in de Veghelse Molenstraat. Vader Carel Wouter Jan Rink had daar een apotheek. Zijn moeder Gerarda Arnolda Bronckhorst was een domineesdochter. Paulus kreeg dan ook een protestantse opvoeding. De eerste tien jaren van zijn jeugd bracht Rink in Veghel door. Hij leerde lezen en schrijven op de openbare school aan de Bolken. De familie Rink woonde nog vier jaar in een apotheek aan de Hoogstraat, maar verhuisde in 1871 naar Oosterhout.

Schilderen en tekenen

Paulus Rink leerde het schilderen van zijn opa. Die schilderde landschappen. Later ging Paulus Rink samenwerken met andere schilders. Daar kon hij meer van leren. Zo werkte hij samen met Pieter de Josselin de Jong uit Sint-Oedenrode. In Den Haag volgde Paulus Rink de tekenacademie. Daarna leerde hij schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Een brief van Vincent van Gogh

Op de tekenacademie leerde Paulus Rink Vincent van Gogh kennen. Paulus en Vincent hadden een soort van vriendschap. Vincent schreef in een brief dat hij vaak aan Paulus Rink dacht.

Hardwerkende mensen

Net als Van Gogh hield Paulus Rink ervan om gewone mensen te schilderen en tekenen. Hij was gefascineerd door de hardwerkende mensen op het platteland.

Prix de Rome

In 1887 won Paulus Rink de Prix de Rome. Dat was een belangrijke prijs voor jonge kunstenaars. Met de prijs maakte hij een studiereis naar Rome. Tijdens zijn studiereis schilderde Rink veel landschappen. Ook daarbij probeerde hij mensen te schilderen.

Vissersleven

In 1903 verhuisde Paulus Rink naar Edam. Hij vond daar een nieuw onderwerp om over te schilderen. Hij schilderde er veel over het vissersleven rond Edam, Volendam en het eiland Marken. In dat jaar werd Paulus ziek. Hij stierf op 2 september 1903 in Edam.