Recreatie

Henschotermeer en campings

De meest bekende recreatie mogelijkheden zijn het Henschotermeer en diverse campings. Daarnaast kent Woudenberg meerdere sportverenigingen als recreatie. Particuliere initiatieven zijn bijvoorbeeld MAD Venture en Valleisport.

Henschotermeer

Het Henschotermeer is al sinds het begin van de vijftiger jaren een plek om 's zomers in de zon te vertoeven en te pootjebaden en 's winters om te schaatsen. Het grondgebied is eigendom van landgoed Den Treek-Henschoten. In 1950 had het nog geen landelijke bekendheid en de drukte was niet bijzonder. Het was toen nog maar een relatief klein plasje waarmee slechts de Woudenbergers en enkele mensen uit de omgeving bekend waren.

Het is ontstaan in de mobilisatietijd in de vorige eeuw, toen er zand werd afgegraven voor de aanleg van de Grebbelinie.

In het totaal zijn er 42.966 vrachten van 3 m3 gedolven en vervoerd. Schoolkinderen speelden er in de bossen omdat er altijd wel ergens hout werd gesnoeid. Het water was hooguit 30 cm diep, behalve op één plek waar het 80 cm was en er nog een beetje kon worden gezwommen. Na de vergroting van het meer in 1972, toen een nabijgelegen zandafgraving ermee werd verbonden, ontstond er een groot meer met een eiland dat met voetbruggen werd verbonden. De oppervlakte bestaat nu uit 13 hectare water, 10 hectare stuifzand en 30 hectare bos. Met de aanleg van grote parkeerplaatsen en toiletgebouwtjes heeft de toeloop zich vermenigvuldigd.

Het terrein is berekend op 10.000 mensen per dag. Na de millenniumwisseling is het sterk geprofessionaliseerd met o.a. heffing van parkeergelden. Het zwemwater is goed, met een maximale diepte van 2,20 meter. Het waterniveau blijft op peil doordat water op verschillende plaatsen op natuurlijke wijze opwelt. Soms wordt er mechanisch grondwater bijgepompt. Het zelfreinigend vermogen is groot.

Het zandstrand leent zich uitstekend voor allerlei strandspelen. In de winter kan er worden geschaatst. Reeds vanaf de jaren '50 beleven mensen uit de wijde omgeving er hun ijspret. De Schaatsvereniging Woudenberg heeft er een onderkomen en organiseert bij een ijsdikte van 10 cm toertochten over het meer.

Het beheer is in handen van Recreatie Midden-Nederland. Deze organisatie zorgt voor toiletruimten en onderhoud en op beperkte wijze ook voor speeltoestellen.

Sinds 2013 wordt er ook jaarlijks een dansfeest georganiseerd.