Vikingen trekken langs

De ontwikkeling van het gebied langs de Rijn stokt als vanaf halverwege de negende eeuw Vikingen of Noormannen de Nederlanden teisteren. De Vikingen voeren vanuit Scandinavië langs de kust naar het zuiden en trekken de grote rivieren op om stroomopwaarts nederzettingen te plunderen.
lees hier meer over

Er zijn aanwijzingen dat de komst van de Vikingen een dorpje dat in de huidige wijk Leeuwensteyn lag, is geplunderd. Nadat de laatste bewoners de nederzettingen verlieten, heeft de natuur weer bezit genomen van deze plek waar lange tijd mensen woonden. Er zijn daar veel munten gevonden die wellicht zijn begraven uit angst voor de plunderende Vikingen.

In het Máximapark is in 2019 in de toenmalige hoofdstroom van de Rijn (tussen de huidige Wilhelminalaan en de Utrechtseweg) een zeewaardig schip gevonden uit de tijd van de Vikingen. Dit gedeelte van de Rijn heet daarom logischerwijs de Vikingrijn. Bij de opgravingen zijn ook spullen gevonden waaronder een bijl.

De invallen van de Vikingen, in combinatie met een aantal overstromingen, brengen het gebied opnieuw in een verregaande staat van verval.