Máximapark, de groene long

Centraal in Leidsche Rijn, op de oeverwallen van de Oude Rijn, is een park als buffer tussen de stad Utrecht en het stadsdeel Vleuten-De Meern gepland. Het park meet 300 hectaren en is daarmee een van de grootste stadsparken in Nederland.

Uitgangspunt voor de inrichting van een deel van het park zijn de historische verkaveling met middeleeuwse treksloten, het oude tuinderslint van de Vleutenseweg en de herstelde Vikingrijn. In en rond het park liggen groene functies, zoals de sportparken en Castellum Hoge Woerd.

In het voorjaar van 2006 wordt begonnen met de aanplant van een bos, tijdens de Nationale Boomplantdag 2007 wordt de 100.000ste boom geplant. De voormalige tuindersgrond bevat nog veel voedingsstoffen, zodat bomen en planten heel goed groeien.

Het Lint
Rondom het park ligt het Jac P. Thijsselint, een 8 km lange recreatiestrook van gemiddeld 30 meter breed dat rond het hele Leidsche Rijn Park loopt. Een onderdeel van deze strook is een verhard pad van 6 meter breed, dat gedecoreerd is met afbeeldingen van madeliefjes.  Het gladde plaveisel maakt Het Lint bij uitstek geschikt voor wandelaars, fietsers, hardlopers en skaters.

Nieuwe naam
Aanvankelijk heet dit groene hart Leidsche Rijn Park, maar in 2011 wordt het hernoemd naar dan nog prinses Máxima. Dit past in de Utrechtse traditie om parken te vernoemen naar leden van het koninklijk huis.