Castellum Hoge Woerd

Op de exacte locatie van het Romeinse castellum wordt op de Hoge Woerd een eigentijdse impressie van een Romeins fort opgetrokken. De omtrek en hoogte van de wallen zijn gelijk aan het origineel. Om archeologische overblijfselen niet te verstoren, wordt vrijwel alles gebouwd zonder heipalen.

Theater en museum
Castellum Hoge Woerd biedt plek aan een theater, een archeologisch museum, een educatieve boerderij en andere voorzieningen. Vanaf de opening in 2015 zijn er doorlopend activiteiten voor jong en oud, vaak gelinkt aan de Romeinse historie zoals de Romeinendagen en Week van de geschiedenis.
In de centrale hal van het Castellum kunnen bezoekers het geconserveerde Romeinse schip De Meern-1 bewonderen.

Andere romeinse resten
Net buiten het Castellum zijn met beplanting de contouren van het Romeinse badhuis zichtbaar gemaakt. In de plattegrond kun je de traditionele Romeinse opbouw herkennen van een kleedruimte gevolgd door een koud-, lauw- en warmwaterbad met zijruimtes voor kleine zwemkuipen en stookinstallaties.

Aan het begin van de oprijlaan naar het castellum staat een herbouwde Romeinse wachttoren op de plek waar in 2002 restanten zijn opgegraven. Er kan worden gewandeld over een gereconstrueerde Romeinse weg, die langs het Romeinse badhuis voert en aan het einde zicht geeft op de poort van het castellum.