1820

Nieuw Nickerie

Nieuw Nickerie

Deze plaats in het westen van Suriname dateert van 1791, toen gouverneur Frederici de plantages Paradise en Plaisance aan liet leggen. Tijdens het Engelse Tussenbestuur vestigden zich veel Engelsen en Schotten in dit gebied aan de Corantijn en de Nickerierivier. Zij waren vooral actief in de koffie- en katoenverbouw. Nieuw Rotterdam was eerst de hoofdplaats, maar die overstroomde enkele keren omdat het vlak bij de kust lag. En daarom werd in 1879 Nieuw Nickerie gesticht, een nieuwe plaats aan de andere oever van de rivier, meer landinwaarts en dus verder van de zee. De Sranan naam is Njoenton. Nu beschermt de Zeedijk de stad tegen de invloeden van het water. Vele toeristen bezoeken deze dijk. Hier is het crematie-oord van de hindoestanen aangelegd.

Nieuw Nickerie is de tweede grootste stad van Suriname met 37.000 inwoners en is een belangrijk dienstencentrum. Er is een streekziekenhuis en diverse nutsbedrijven hebben er hun kantoor. Veel bedrijven uit Paramaribo hebben hier een filiaal. Vroeger was er alleen een verbinding over het water, nu gaan de meeste mensen over de Oost-Westverbinding. Naast de kleinere boten waarmee je naar de overkant kunt (back track) is er ook een veerverbinding met Springlands in Guyana, zodat ook auto's nu kunnen worden overgezet naar ons buurland.

In Nickerie verbouwen de boeren voornamelijk rijst. Er is een aantal verwerkingsbedrijven en de padi of de gepelde rijst (maar ook bananen en groenten) worden vanuit de haven van Nickerie naar Paramaribo verscheept. De aanvoer van landbouwmachinerie gaat ook via deze stad.

Onderweg naar nieuw Nickerie kom je door Coronie, het district dat vroeger vooral belangrijk was vanwege de kokospalmen en aanverwante producten. Ook bijenhoning is er te vinden. Niet ver van Nickerie ligt Wageningen, een rijststadje waar vroeger een rijstveredelingsbedrijf was gevestigd. In de jaren '60-'70 ontwikkelden landbouwwetenschappers daar nieuwe rijstrassen van hoge kwaliteit.