Voorwaarts landskampioen

Lokale kampioenen

Tijd van televisie en computers

Op 5 juli 1950 werd de voetbalvereniging Voorwaarts opgericht. De voetbalclub kwam voort uit een fusie tussen de Westerhaarse club Victoria en de Wiekse boys uit Vriezenveenschewijk. Men speelde in eerste instantie in de Twentsche Voetbalbond (TVB) en later onder de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). In het seizoen 1960-1961 werd de club kampioen in de 4de klasse KNVB. Mede door de goede jeugdspelers wist men de weg naar boven in te zetten. Er werd een buitengewone prestatie geleverd door in 5 jaar op te klimmen van de 1ste klasse T.V.B. naar de "eredivisie" van het zaterdagvoetbal. Het seizoen 1965-1966 werd de kroon op de werkzaamheden. Men wist in de laatste wedstrijd van het seizoen, gesteund door ruim 400 supporters, een punt te halen tegen VVT uit Twijzelerheide. De club uit Friesland stond derde op de ranglijst en was geen gemakkelijke tegenstander. Toch wist men met een 3-3 gelijkspel een zwaar bevochten, maar verdiend kampioenschap bij de zaterdagamateurs klasse D te behalen. Nu kon men verder gaan voor de nacompetitie om de landstitel, Voorwaarts deed goede zaken en was voor aanvang van de voorlaatste wedstrijd koploper. In de laatste ronde werd er gespeeld tegen de IJsselmeervogels in Spakenburg. Onder toeziend oog van ongeveer 3.000 toeschouwers werd er met 3-2 verloren. Op zaterdag 2 juli 1966 was de ontknoping, er waren ruim 8.000 toeschouwers gekomen naar het evenement dat in de gehele regio tot de verbeelding sprak. In een bloedstollende eindfase scoorde de club uit Spakenburg in de 89ste minuut een doelpunt. Dat werd in eerste instantie door de scheidsrechter goedgekeurd, maar toen na overleg met de grensrechter bleek dat het doelpunt werd afgekeurd, wilde de club uit Spakenburg de laatste halve minuut niet uitspelen. De scheidsrechter besloot dat daardoor de wedstrijd afgelopen was en het verlossende woord viel: Voorwaarts was landskampioen!

DC Denk & Zet driemaal landskampioen

Damclub Denk & Zet uit Westerhaar-Vriezenveensewijk werd op 3 november 1960 opgericht door een aantal damliefhebbers uit het dorp. In de rijke historie van de vereniging is een groot aantal hoogtepunten te noemen, zoals het behalen van het internationale steden toernooi in Parijs. De vereniging eindigt sinds jaar en dag in de top 5 van de hoofdklasse dammen. Ook organisatorisch laat DC Denk & Zet van zich horen. Sinds 1980 organiseert men jaarlijks de Nederlandse kampioenschappen voor junioren. In 1983 en 1986 organiseerde de club zelfs de wereldkampioenschappen voor junioren en in 1990 voor de cadetten. Bij één van die toernooien kwamen zestien dammers uit acht landen naar clubgebouw aan de Asterstraat in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Het meest tot de verbeelding spreken de landstitels in de hoofdklasse van het Nederlandse dammen. Deze titels werden behaald in 1992, 2001 en 2012. De club telt tientallen dammers met individuele titels en won diverse kampioenschappen in uiteenlopende specialiteiten. Westerhaar-Vriezenveensewijk is dan ook een begrip in de damwereld.

Olympische kampioenen

Johan Kenkhuis is op 7 mei 1980 als slagerszoon geboren in Vriezenveen en behaalde diverse medailles op internationale kampioenschappen zwemmen. Tijdens de Olympische spelen in Athene (2004) behaalde hij met de Nederlandse estafetteploeg de zilveren medaille op 4 x 100 m vrije slag. In 2006 nam hij afscheid van het zwemmen tijdens het EK in Helsinki.
Jennette Jansen is in 1968 geboren in Westerhaar-Vriezenveensewijk, waar ze tegenwoordig weer woont. Zij behaalde tijdens haar deelname aan vijf Paralympische toernooien meerdere medailles; eerst op het onderdeel atletiek, daarna basketbal. In Seoul (1988) behaalde ze drie gouden medailles en in Barcelona (1992) twee zilveren en één bronzen medaille. Na het behalen van haar drie gouden medailles is ze feestelijk ingehaald door de inwoners van het dorp. Bij de rolstoelmarathon van Berlijn (1992) vestigde ze een wereldrecord. In Atlanta (1996), Sydney (2000) en Athene (2004) was Jennette deelneemster van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam. In Atlanta behaalde ze met haar team een zilveren medaille.