Het Palthe-Huis

Oud huis in Oldenzaal

Tijd van wereldoorlogen

Rijke Oldenzalers

Je bent vast wel eens langs Museum het Palthe-Huis gelopen. Het museum zit in één van de oudste huizen van Oldenzaal. Dit huis werd rond 1650 gebouwd als woonhuis voor een rijke Oldenzaler. In de 18de eeuw werd het huis gekocht door Johannes Palthe, die in 1799 in het huis ging wonen. Tot 1928 woonde de familie Palthe in het huis.

Gulia Palthe

Gulia Palthe (1863-1928) was de laatste bewoonster van het huis. Zij was een dochter van dominee Carel Palthe en Amelie Michgorius. Gulia had ook een oudere zus, Bernhardina. Toen Gulia 5 jaar was, overleed haar moeder. Van haar 15de tot haar 23ste schreef Gulia in een dagboekje. Dat is bewaard gebleven. Hierdoor weten we veel over haar leven. Zo schreef ze dat ze last van haar been had, waardoor ze een paar jaar in een rolstoel moest zitten. Hierdoor kon ze niet dansen op feesten en moest ze vaak kijken hoe andere meisjes plezier maakten.

Alleen

Na de dood van haar oma en vader voelde Gulia zich erg alleen. Ook kreeg ze ruzie met haar zus, die ze daarna niet meer zag. Gulia leefde heel zuinig en bewaarde alles. Haar huis was helemaal gevuld met meubels en andere spullen, van vaak wel 200 jaar oud. In 1928 overleed Gulia. Ze liet haar huis en de meeste van de spullen na aan de Oudheidkamer van Oldenzaal.

Museum

Tegenwoordig is het Palthe-Huis ingericht als museum. Als je binnen komt, is het net of je in een tijdmachine bent gestapt. Het lijkt alsof de bewoners ieder moment kunnen thuiskomen. De eettafel is gedekt met Chinees porselein en de keuken laat zien hoe het huishouden vroeger gedaan werd. Ook is er een bibliotheek met hele oude boeken. Het Palthe-Huis is heel bijzonder. Nergens in Twente is zo'n oud huis met meubels van vroeger te vinden.