Op vakantie

De toeristen komen naar de Hof

Tijd van televisie en computers

Te duur

Tot ver in de 19de eeuw reisden alleen hele rijke mensen. Voor het grootste deel van de bevolking was reizen veel te duur. Bovendien hadden de meeste mensen geen behoefte om ver van huis te gaan.

Kunstenaars

Aan het einde van de 19de eeuw kwamen de eerste mensen van buiten naar de Hof. Het waren kunstenaars uit het westen van Nederland, die het eenvoudige boerenleven wilden schilderen. De kunstenaars logeerden in herbergen en logementen of bij de bevolking thuis.

VVV

Door de vele vreemdelingen die de Hof bezochten, werd er in 1899 al een VVV-kantoor (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) in Markelo geopend. De VVV zette wandelroutes uit en regelde dat er een omnibus tussen het station en het dorp ging rijden. Een omnibus was een grote koets, getrokken door paarden. Ook werd er een aantal hotels geopend.

Kamperen

Na de kunstenaars kwamen de kampeerders in de jaren twintig van de 20ste eeuw naar de Hof. Ze werden raar aangekeken. Wie ging er nu voor zijn plezier zo eenvoudig op vakantie? De eerste kampeerders sliepen in een klein tentje op stro en kookten hun maaltijd op een vuurtje. Met de komst van makkelijk op te zetten tenten, vouwwagens, caravans en campers werd kamperen in de loop van de tijd steeds luxer.

Rietveldhuisjes

Niet iedereen hield van kamperen. Daarom werden er ook vakantiebungalows gebouwd. Toen in 1950 in Markelo Kampeercentrum Hessenheem werd gesticht, kreeg de beroemde architect Gerrit Rietveld de opdracht om zes goedkope maar ruime vakantiehuisjes te ontwerpen. Eén van de huisjes wordt tegenwoordig ‒ hoewel erg veranderd ‒ nog als vakantiehuis gebruikt. De andere "Rietveldhuisjes", zijn op één na gesloopt. Dat huisje staat nu in het Openlucht Museum in Arnhem. Het ziet er net zo uit als in de jaren vijftig.

Belangrijk

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toerisme goed op gang. Mensen verdienden meer geld, konden makkelijker reizen en hadden meer vrije dagen. Het toerisme is erg belangrijk voor de Hof geworden. Veel mensen hebben werk dat iets met het toerisme te maken heeft.