Oude gebouwen

Zichtbare geschiedenis in de Hof van Twente

Tijd van televisie en computers

Oud

Waar je ook kijkt in de Hof van Twente, overal zie je geschiedenis. In de gemeente staan meer dan 500 bijzondere oude overblijfselen van vroeger, zoals gebouwen, kerken, havezaten en bomen. Wanneer je naar één van de stadjes of dorpen reist, zie je de oude torens vaak al van verre.

Delden

Nader je Delden, dan zie je twee kerktorens, de watertoren en een oude fabrieksschoorsteen. In het centrum zie je op het marktpleintje een oude waterpomp uit 1894. In de tijd dat mensen nog geen stromend water thuis hadden, haalden ze water bij deze pomp. Ook het oude gemeentehuis (nu Zoutmuseum), het kruidenierswinkeltje (nu VVV) en het oude posthuis De Kroon zijn bewaard gebleven. En wat te denken van de prachtige Blasiuskerk. Om bij het kerkplein te komen, moet je over een oud varkensrooster. Dit rooster voorkwam dat loslopende varkens rondom de kerk gingen wroeten.

Kasteel Twickel

Wanneer je Delden langs de 19de-eeuwse watertoren en de oude stenen muur van de kasteelmoestuin verlaat, kom je bij kasteel Twickel. Bij het kasteel hoort een uitgestrekt landgoed, waar 150 boerderijen staan, vaak verscholen tussen een paar weilanden in het bos.

Goor en Diepenheim

Als je Delden verlaat en richting Goor en Diepenheim reist, veranderen de wit-zwarte luiken voor de ramen van de Twickeler boerderijen in geel-zwart. Geel-zwart is de kleur van het landgoed van kasteel Weldam. Het landgoed grenst aan kasteel Nijenhuis, één van de vier buitenplaatsen van Diepenheim. Het gebied rondom watermolen den Haller is een idyllisch plekje. In de 12de eeuw woonde hier de Heer van Diepenheim in zijn burcht naast de watermolen.

Markelo en Goor

Van Diepenheim is het niet ver naar de oude boerderijen die in Stokkum staan. De boerderijen worden omringd door hele oude eiken. In Markelo vind je nog een kerktoren uit de 15de eeuw. Iets verderop zie je het gemeentehuis en de molen. Deze werden in de 19de eeuw gebouwd. Als je terug naar Goor gaat, kom je langs de Hofkerk. Deze kerk werd in de Middeleeuwen gebouwd. Er staan niet alleen bijzondere oude gebouwen in Goor. Ook het nieuwe stadshuis, uit 2006 is een bezoekje waard. Oude en nieuwe gebouwen, de Hof van Twente heeft een rijke geschiedenis.