Toneel, muziek en schilderijen

Kunst in de Hof

Tijd van burgers en stoommachines

Toneel spelen

Hou je van toneelspelen, muziek maken of tekenen? Misschien zit je dan wel bij een vereniging, die al heel oud is. Want in 1867 werd in Markelo al de eerste toneelvereniging opgericht door dominee Budde en de onderwijzer Jan Benhem. Ze noemden de vereniging Rederijkerskamer Bilderdijk. Deze vereniging voert nog steeds ieder jaar een toneelstuk op. Ook in Diepenheim zijn twee verenigingen waar je toneel kun spelen. Deze bestonden al vóór de Tweede Wereldoorlog.

Muziek maken

De muziekvereniging "De Harmonie" uit Diepenheim werd in 1901 opgericht. En in 1919 kreeg Goor ook een muziekvereniging: Apollo Goor. In beide verenigingen werd alleen op blaasinstrumenten gespeeld. Apollo Goor is heel bekend: ze spelen in Nederland, maar ook in het buitenland. En in 1980 mocht de vereniging zelfs op het huwelijk van koningin Beatrix met prins Claus spelen!

Muziek luisteren

Hou je meer van muziek luisteren? Dat kan ook in de Hof. In de Oude Blasiuskerk in Delden worden vaak concerten georganiseerd. Tijdens deze concerten kun je naar oude muziek luisteren. Ook op kasteel Twickel worden concerten gehouden. Door in een kasteel naar oude muziek te luisteren, is het net of je even in een tijdmachine bent gestapt.

Kunst kijken

In 1981 werd in Diepenheim de vereniging Vrienden van Galerij 1881 opgericht. Zij organiseren kunstactiviteiten, zoals tentoonstellingen van schilderijen en beeldhouwwerken. In 1990 werd de Kunstvereniging Diepenheim opgericht. Sindsdien hebben zich veel galeries en bedrijfjes, die met kunst te maken hebben, in het stadje gevestigd. Ook werd er in 2011 een centrum voor tekenkunst geopend.