Gasfabriek

Moderne tijden breken aan

Tijd van burgers en stoommachines

Gasfabriek

In 1867 werd er in Goor een gasfabriek op de "Schildtsche Whee" gebouwd. De fabriek moest gas gaan leveren aan bedrijven en aan mensen thuis. Op gas kon gekookt worden; denk maar aan een gasfornuis. Met een gaskachel kon je je huis verwarmen. Maar in het begin was gas vooral bedoeld voor de verlichting van de straten.

Straatlantaarns

Tegenwoordig gaan straatlantaarns met één druk op de knop tegelijk aan. Vroeger moest de lantaarnopsteker alle straatlantaarns één voor één aansteken. In de oudste lantaarns brandde een kaars. Later kwamen er lampen die brandden op petroleum (soort olie). Om de gaslantaarns aan te steken, had de lantaarnopsteker een lange stok bij zich. Aan het einde van de stok brandde een klein vlammetje. Daar stak hij het gas in de lamp mee aan.

Bang

Niet iedereen was blij met de komst van de gasverlichting. Er moesten leidingen aangelegd worden, waardoor de straten lange tijd open lagen. En waren gaslantaarns wel zo gezond? Sommige mensen dachten dat ze ziek of gek zouden worden als ze ontsnapt gas inademden. Ook zou gas dodelijk zijn voor de bomen en planten, die bij de lantaarns stonden.

Elektriciteit

In 1915 werd er in Goor ook een elektriciteitsbedrijf opgericht. De straatverlichting op gas kon vervangen worden door lampen die op elektriciteit werkten. Hierdoor verdween het beroep van straatlantaarnopsteker. 2 jaar na de opening van het elektriciteitsbedrijf waren er alleen in Goor al 340 aansluitingen.

Water

Het is moeilijk voor te stellen dat je thuis geen kraan hebt waar water uitkomt. Zonder stromend water kun je niet even douchen of een glas water drinken. Toch is dit in Goor pas sinds 1915 mogelijk. In dat jaar werd aan de Markeloseweg een watertoren gebouwd en waterleiding aangelegd. Ook Delden heeft zo'n prachtige watertoren, ga er maar eens kijken.

Uit de put

Voor de komst van de waterleiding gebruikten de mensen grondwater. Dat haalden ze met putten en pompen omhoog. Drinken, koken, wassen; alles werd met dit water gedaan. Doordat het water niet schoon was, kon je er ziek van worden. Lange tijd wist niemand dat sommige ziekten veroorzaakt werden door vies water. De komst van de waterleiding was dus niet alleen handig, maar ook heel gezond!