Freddy & The Firestones

De opkomst van de jeugdcultuur

Tijd van televisie en computers

De jaarlijkse manifestatie Genemusiment stond 18 september 2010 in het teken van 45 jaar popgeschiedenis in Genemuiden. Het was een avond vol nostalgie. Bands van het eerste uur traden er nog één keer op, waaronder de in 1965 opgerichte Freddy & The Firestones. Voor even waren de ouderen in de zaal weer terug in de roemruchte jaren zestig.
Wie begin jaren zestig jong was, spaarde vroeg of laat voor een transistorradio. Daarop waren de zenders te ontvangen met rock-'n-roll uit Amerika en beatmuziek uit Engeland. "Love me do", de eerste hit van The Beatles, schalde uit de luidsprekers, tot vreugde van de jongeren en tot ergernis van veel ouderen. Het was een soort revolutie van de jeugd, die veel meer inhield dan een ander soort muziek. "Ludiek" en "alternatief" zouden uitgroeien tot de toverwoorden van de nieuwe generatie. Ook in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis gingen jongeren zich op een nog niet eerder vertoonde wijze onderscheiden van de ouderen: lange haren, een geheel eigen kleding en vooral een andere levenswijze met andere normen en waarden. Vertrouwde instituten zoals de kerk werden ter discussie gesteld.

De pioniers

Wie erbij wilde horen, moest die eerste jaren naar Zwolle, Kampen of Giethoorn voor dans- en beatavonden. Maar in schuren en oude schoolgebouwen waren al enkele jongeren aan het experimenteren met elektrische gitaren en zelf gebouwde versterkers en luidsprekers. De eerste band in Genemuiden was The Rascals. Twee andere groepjes, één uit Zwartsluis en één uit Genemuiden, besloten in de zomer van 1965 te gaan samenspelen onder de naam Freddy & The Firestones. Een paar maanden later vond het eerste optreden plaats in het Nutsgebouw, het jeugdcentrum van Zwartsluis. De beheerder schrok zo van het volume waarmee de band speelde dat hij na een uurtje de stoppen uit de meterkast trok. Vervolgens werd hij door een fan verwijderd en kon het optreden doorgaan.
Freddy & The Firestones trad regelmatig op in het "Weeshuis" van Genemuiden en in plaatsen ver in de omtrek. In Zwartsluis mocht de band alleen nog optreden voor besloten verenigingen. Maar The Firestones lieten zich niet van de wijs brengen. Ze richtten Beatclub Black Lock op, waarvoor zich in korte tijd 200 muziekliefhebbers uit Genemuiden en Zwartsluis als lid aanmeldden. In 1966 ging de band onder gewijzigde samenstelling verder onder de naam The Mops (ragebollen) en vanaf 1968 als Chopped Hog. Toen deze band 2 jaar later werd opgeheven, waren de pioniersjaren van de popmuziek in Zwartewaterland voorbij. Er was een jeugdcultuur ontstaan die zich niet meer liet wegpoetsen.

Een eigen plek

Aan het eind van de jaren zestig groeide de behoefte aan een eigen ruimte voor jongeren. Hasselt had al zo'n onderkomen: 't Bastion, de oude openbare school. Na jaren van verwaarlozing en onzorgvuldig gebruik, besloot de raad het gebouw in de jaren tachtig te laten afbreken. Boze tongen beweerden dat burgemeester Knip daar een warm voorstander van was: zijn ambtswoning lag er vlakbij. Sindsdien wordt deze plek in de volksmond wel "Het Knipgat" genoemd. De jeugd kreeg een nieuw onderkomen in 't Okkien aan de Van Nahuysweg. In Genemuiden moesten jongeren zich in de jaren zestig behelpen met kleine, onvoldoende ingerichte ruimtes zoals "het Weeshuis" aan de Hoek en de oude "Kaaischool" aan de Langestraat. Dat veranderde toen op 6 september 1969 een nieuw verenigingsgebouw werd geopend: d' Overtoom. Zowel het gebouw als het gebruik ervan was voor die tijd bijzonder. In de jaren zeventig traden er veel landelijk bekende bands op, zoals de Dizzy Man's Band en Earth and Fire. Tegenwoordig is d' Overtoom uitgegroeid tot een ontmoetingsruimte voor jong en oud. De grote Podiumzaal biedt ruimte voor een veelzijdig aanbod van toneel- en muziekvoorstellingen en manifestaties.