Met de trein

Wijhe krijgt een station

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Bijna 30 jaar na de opening van de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839, kreeg ook Wijhe een spoorlijn. Op 1 oktober 1866 reed de eerste trein het station van Wijhe binnen. Vanaf dat moment was Wijhe ook een halte op de lijn Arnhem-Zutphen-Deventer-Zwolle. Op 1 januari 1867 hadden al 6525 mensen gebruik van de trein gemaakt.

Sneller reizen

De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van Wijhenaren. De trein was veel sneller dan reizen met paard en wagen of lopen. Drie keer per dag stopte er een trein op het station, die je binnen 29 minuten naar Deventer of Zwolle kon brengen. En vanuit Deventer kon je bijvoorbeeld naar Utrecht of zelfs Amsterdam reizen. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoorlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner".

Goederen

Er reisden niet alleen mensen met de trein. Ook goederen werden per trein vervoerd. Vooral voor de vleesindustrie en de landbouw was de trein een aanwinst. Goederen en vee konden nu veel sneller vervoerd worden. Halverwege de 20ste eeuw kwam er een einde aan het goederenvervoer van en naar Wijhe. Maar nog altijd maken veel mensen uit Wijhe dankbaar gebruik van deze uitvinding uit de 19de eeuw om op school of hun werk te komen.