"Meer, Meest, Meester"

De vleesindustrie

Tijd van burgers en stoommachines

Stank

In Wijhe, aan de Langstraat, stond tot 1915 de slachterij van Gosschalk. Hier werden koeien en varkens geslacht. Er waren in die tijd nog geen regels om overlast van geluid en stank tegen te gaan. In het centrum moest je goed uitkijken waar je liep en je kon je neus maar beter dichtknijpen. Want vaak stroomde er bloedwater, afkomstig van de slachterij, via de Langstraat naar Wijhezicht. Ook lag er zomaar slachtafval langs de weg. In de stinkende poel achter het bedrijf loosde Gosschalk het afvalwater. Wat waren de inwoners van Wijhe blij toen de slachterij verhuisde naar een fabriek aan de Stationsweg!

Meester

De slachterij van Gosschalk was niet de enige vleeswerker in Wijhe. In 1846 kon je veertien spekslagerijen in Wijhe vinden. 1 jaar later kwam daar het bedrijf van Jan Meester bij. Ook hij slachtte en verwerkte het vlees vanuit huis. In 1923 nam Jan Meester de fabrieken van Gosschalk over, die naar Epe vertrok. De slachterij van Jan Meester groeide uit tot de grootste vleesfabriek van Wijhe. Meester stond vooral bekend om de ingeblikte rolpens.

Schoorsteenpijp

Je kon de vleesfabrieken van Meester en zijn collega Hunink al van verre herkennen aan de schoorstenen. De schoorsteenpijp van Meester werd gebruikt om reclame te maken voor de vleesproducten. Met grote letters stond er op geschreven: "Meer, Meest, Meester". Beide schoorstenen zijn ondertussen afgebroken.

Overname

Ook het oude bedrijf van Jan Meester bestaat niet meer. In 1966 kocht Albert Heijn de fabriek op. Sindsdien is het fabriek nog een paar keer van eigenaar verwisseld. De vleesfabriek heet nu Stegeman Wijhe.