Rohda Raalte kampioen

Sportieve prestaties

Tijd van televisie en computers

De zomer van 1979 staat met gouden letters geschreven in de historie van voetbalclub RKSV Rohda Raalte. In het jaar van hun gouden jubileum werden de rood-gelen kampioen van de Hoofdklasse B der zondagamateurs, Nederlands kampioen van de zondagamateurs en tot slot ook nog algemeen amateurkampioen. Nadat op pinksterzaterdag het grote jubileumfeest was gevierd, trad het eerste elftal op Tweede Pinksterdag 4 juni aan in de beslissende uitwedstrijd tegen Hubert Sneek. Met meerdere supportersbussen en een kolonne van honderden auto´s waren enkele duizenden fans vanuit Raalte meegereisd. In een spannend duel wint Rohda met 2-4, waarmee de titel in de hoofdklasse B is veroverd. Daarmee plaatste Rohda zich voor de strijd om de landstitel bij de zondagamateurs. Op zondag 24 juni was de beslissende uitwedstrijd tegen EHC uit de Zuid-Limburgse plaats Hoensbroek. Op het sportcomplex aan de voet van een enorme kolengruisberg van de inmiddels gesloten Emma-steenkolenmijn, had de Raalter ploeg genoeg aan een gelijkspel. Maar al vanaf de 12de minuut keek Rohda Raalte tegen een 1-0 achterstand aan. Uiteindelijk wist Fons van Gurchom, de "Zwarte Parel", de verdiende gelijkmaker te scoren. Na het laatste fluitsignaal ging de spits op de schouders, luid toegejuicht door honderden fans. Daarmee was de jubelstemming nog niet voorbij. In de tweekamp om het algemeen landskampioenschap was Rohda ook de landskampioen van de zaterdagamateurs, DOVO uit Veenendaal, de baas. Thuis won Rohda met 3-1. In de return in Veenendaal, op zaterdag 30 juni, bleek Rohda met 2-1 opnieuw de sterkste. Rohda werd daarmee de allerbeste amateurclub van Nederland.

Veldhandbaldames SDOL

Geen enkele andere vereniging uit de gemeente Raalte lukte het tot nu toe om ook een landstitel in één van de grotere teamsporten bij de senioren in de wacht te slepen. Het meest in de buurt kwam de Luttenbergse handbalvereniging Samenwerking Doet Overwinnen Luttenberg (SDOL). In het toenmalige veldhandbal bereikte het dameselftal in 1971 de finale om het Nederlands kampioenschap. Op neutraal terrein, in Amersfoort, namen de Luttenbergse dames het op tegen Hellas. De Haagse opponent liep uit naar 5-7, maar SDOL vocht zich terug. Twee minuten voor tijd stond een verdiende 8-7 voorsprong op het scorebord, maar in de absolute slotfase gaat het toch nog mis. De Haagse meiden maakten de gelijkmaker en prikten in de laatste seconde zelfs nog de winnende treffer binnen. De Luttenbergse droom was wreed verstoord. Veldhandbal ofwel "elfhandbal" werd in de loop van de jaren zeventig van de 20ste eeuw verdrongen door het zaalhandbal, dat gespeeld wordt met zeventallen op een kleiner veld in sporthallen en gymzalen. Veldhandbal werd gespeeld op een gewoon voetbalveld, met teams van elf spelers. Hard gooien, een ijzeren conditie en een goede keeper waren daarbij van groot belang.

Raalte Nederlands kampioen Zeskamp

Aan het begin van de jaren zeventig van de 20ste eeuw kreeg Raalte landelijke bekendheid. Dat was te danken aan de deelname aan het populaire tv-spelprogramma van de NCRV: Zeskamp. De Raalter ploeg bleek bij de sterkste deelnemers te horen van het seizoen 1972-1973. Van de negen gemeenten die in oktober 1972 aan de start stonden, bleven er na diverse voorronden drie finalisten over. Na een zinderende halve finale in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy, waar Raalte werd gesteund door honderden supporters die in een lange kolonne bussen naar de Maasstad waren afgereisd, volgde op zaterdag 19 mei 1973 de finale. Daarin moest Raalte het in de Rijnhal in Arnhem opnemen tegen de teams van Geleen en Zandvoort, opnieuw gesteund door een groot Raalter legioen. Presentator was Dick Passchier. Raalte werd onder leiding van coach Henny Velthof glorieus kampioen. Dat succes was mede te danken aan de prima prestaties in het vaste onderdeel, ofwel het "rode draad-spel": de trapkarraces. De Heetense rijwielhandelaar Nijland had een snelle, betrouwbare trapkar ontworpen. Als beloning mocht de Raalter equipe ook uitkomen in de Eurovisie-variant van Zeskamp: Spel Zonder Grenzen. Raalte had als Nederlands kampioen de eerste keus en mocht afreizen naar Italië. Het werd een prachtig vervolg in de Midden-Italiaanse kustplaats Senigallia, maar uiteindelijk wist Raalte zich niet te plaatsen voor de internationale finale. De Raalter ploeg werd in Italië eervol tweede, achter de thuisploeg. In 1997 keerde Nederland na 20 jaar afwezigheid terug bij Spel Zonder Grenzen. Het programma werd nu uitgezonden bij de TROS en gepresenteerd door Jack van Gelder. Er deden in totaal acht landen mee aan deze serie. De negen voorrondes werden opgenomen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Raalte deed mee aan de zevende ronde, maar kon daarin geen potten breken. Een gedeelde zesde plaats was het resultaat.

Olympisch zilver en Europees goud

Individueel hebben Raalter sporters diverse Nederlandse titels in de wacht gesleept. Ook op Europees niveau zijn medailles behaald. Maar op de Olympische Spelen bereikte tot nu toe alleen Gerard Nijboer het podium. Nijboer (Hasselt 18 augustus 1955) groeide op in Raalte. Na het voetballen bij Rohda Raalte besloot hij zich toe te leggen op hardlopen. Hij brak in 1980 door met zijn overwinning in de marathon van Amsterdam en won datzelfde jaar zelfs de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Moskou. Alleen de Oost-Duitser Waldemar Cierpinsky (jaren later in verband gebracht met dopinggebruik) was sneller. Op 12 september 1982 werd Nijboer in Athene Europees kampioen. In december 1982 werd hij door de vaderlandse sportpers uitgeroepen tot "Sportman van het jaar".