“Busje komt zo”

Een wereldhit

Tijd van televisie en computers

Duo Höllenboer bereikte in 1995 tot ieders grote verbazing de eerste plaats op de vaderlandse hitparades met het liedje "Het Busje Komt Zo". Het duo, bestaande uit Gerard Oostelaar (1958) met de familiebijnaam "Höllenboer") en de even oude Bas van den Toren, speelde sinds 1984 samen. Oosterlaar was dat jaar gevraagd met een paar zelfgeschreven liedjes op te treden tijdens het jubileumfeest van de in jubilerende sportvereniging SDOL (Samenwerking Doet Overwinnen Luttenberg). SDOL-voorzitter Herman Holtmaat bracht hem in contact met muziekdocent Van den Toren, die goed gitaar speelde. Het klikte: het optreden onder de naam "De Gerbas" (een samentrekking van Gerard en Bas) werd een succes en smaakte naar meer. Steeds vaker werd opgetreden met humoristische, satirische liedjes in de Sallandse streektaal.
In 1993 bracht het inmiddels in Duo Höllenboer omgedoopte koppel de eerste CD uit, getiteld "Muj goed kiek'n wa'k zeg". Daarmee waren ze regelmatig te horen op de regionale zenders.

Hitparade

De landelijke doorbraak kwam in 1995 met het ‒ enigszins flauwe ‒ liedje over twee verslaafden die op de methadonbus wachten. Het bevat maar drie akkoorden (C-A-D, een afkorting voor het consultatiebureau voor alcohol en drugs waarvoor Oosterlaar op dat moment als begeleider werkte). Het liedje was in 10 minuten tijd geschreven als muzikaal intermezzo voor een studiedag over methadonverstrekking. De single-CD stond 12 weken achtereen in de Nederlandse Top 40, met als hoogste positie de eerste plaats. In Vlaanderen steeg het liedje naar een tweede plaats in de "Ultratop", waar het pas na 17 weken weer uit verdween.

Geschiedenis geschreven

Sinds deze doorbraak was het komische liedje nog regelmatig te horen bij de regionale en landelijke omroepen. Ook werd het opgenomen op diverse verzamel-CD´s, zoals begin 2011 nog op "Après Ski -Alle 40 goed". Dat "Busje Komt Zo" een niet meer weg te denken onderdeel uitmaakt van de vaderlandse muziekgeschiedenis, bleek ook uit HitStory. In dat in 2011 verschenen boek vertellen 43 grootheden uit de geschiedenis van de Nederpop over het ontstaan van hun hit. Naast bekende artiesten als Ilse DeLange, Boudewijn de Groot, Frank Boeijen, Youp van 't Hek, Guus Meeuwis, Huub van der Lubbe (van De Dijk), Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy en George Baker was ook een hoofdstuk gewijd aan "Het Busje Komt Zo" van Duo Höllenboer.