Held

Wolter Jan Gerrit Bentinck

Tijd van pruiken en revoluties

Amsterdam

Wolter Bentinck werd op 30 juli 1745 geboren op het huis Schoonheten. Toen Wolter 12 jaar was, vertrok hij naar Amsterdam. Hij ging naar de school van de Admiraliteit van Amsterdam. De Admiraliteit hield zich bezig met schepen waarmee oorlog gevoerd kon worden. 9 jaar later, Wolter was toen pas 21, werd hij benoemd tot commandant op één van de oorlogsschepen.

Piraten!

Eén van Wolters eerste gevechten op zee vond plaats in de Straat van Gibraltar. Marokkaanse piraten probeerden telkens schepen van kooplieden aan te vallen en te plunderen. Met zijn schip de Venus, een oorlogsschip met wel 24 kanonnen aan boord, verjoeg hij de piraten. Onder begeleiding van Wolter Bentinck voeren dat jaar meer dan 100 koopvaardijschepen veilig door de Straat van Gibraltar.

De Batavier

In 1781 was Nederland in oorlog met Engeland. Daarom probeerden de Engelsen de schepen van Nederlandse kooplieden tegen te houden. Nederlandse oorlogsschepen moesten dat proberen te voorkomen. Wolter was commandant op één van die schepen: De Batavier. Dat was een groot schip, met 300 bemanningsleden en 54 kanonnen.

Gevecht

Op 1 augustus 1781 wilden 71 koopvaardijschepen uitvaren. Zij sloten zich aan bij de oorlogsschepen en hoopten zo veilig hun bestemming te bereiken. Maar 5 dagen later stuitten de schepen op een groep van meer dan 200 Engelse schepen. Alle Nederlandse schepen maakten zich klaar voor een gevecht. 2 uur later barstte de hel los.

Buffalo

In het strijdgewoel was De Batavier tegenover het veel grotere schip de Buffalo komen te liggen. Dit schip was niet alleen groter, maar ook beter bewapend dan De Batavier. Na 1 uur raakte Wolter ernstig gewond aan rug en schouder. De verwonding was wel 12 duimen breed!

"Liever alles te wagen"

De gewonde Wolter moest het commando van zijn schip overdragen. Dat deed hij met de boodschap: "Liever alles te wagen en te vergaan dan te vluchten." Na bijna 4 uur strijd waren er op De Batavier 18 doden en 49 gewonden. Het schip was door brand deels verwoest en moest teruggesleept worden naar de haven.

Heldendood

Wolter Bentinck werd zwaar gewond naar Amsterdam gebracht. Daar overleed hij in de nacht van 23 op 24 augustus. Voor zijn heldhaftige optreden werd Wolter geëerd met een prachtig graf. Dat kun je bekijken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.