Nasi en pizza

Nieuwe Ommenaren

Tijd van televisie en computers

Stamppot boerenkool

Nasi met kroepoek en satésaus, pizza, ijs, roti, of een broodje kebab. Kun je je voorstellen dat je deze gerechten nooit zou eten? In de tijd dat je opa en oma jong waren, kende bijna niemand in Ommen deze buitenlandse gerechten. De mensen aten aardappels, groenten en soms vlees.

Nasi

Vroeger was Nederland de baas in Indonesië en Suriname. Toen de Indonesiërs en Surinamers in 1949 en 1975 zelfstandige landen werden, kwamen er veel mensen naar Nederland. In Ommen kregen in 1951 honderden mensen van de Indonesische eilanden Molukken onderdak. Ze woonden in barakken bij Laarbrug en Eerde. Hun kinderen gingen in Ommen naar school. De Molukkers moesten erg wennen aan het Nederlandse eten. Daarom kookten ze vaak hun eigen gerechten. Langzaam namen de Nederlanders wat van deze gerechten, zoals nasi, over.

Pizza

Rond 1960 kwamen veel buitenlanders in Overijssel werken. Ze werden gastarbeiders genoemd. In Nederland was veel werk en er waren te weinig mensen om dat werk te doen. Daarom haalden fabrieken mannen uit Italië, Spanje en later uit Turkije en Marokko naar Nederland. Na een paar jaar lieten de mannen hun gezinnen overkomen. Ook deze mensen namen hun eigen gerechten mee, zoals pizza, ijs en couscous.

Niet alleen eten

In Overijssel wonen ook mensen die gevlucht zijn uit landen waar oorlog was. Denk maar aan Irak, Somalië of Afghanistan. Ook de Suryoye zijn naar Nederland gekomen. Deze Syrisch-Orthodoxe christenen uit Turkije en Syrië gingen in Twente wonen en richtten hun eigen kerken en klooster op. Andere Turken en ook Marokkanen zijn islamitisch. Zij gaan naar de moskee. In 1974 werd de eerste moskee in Overijssel gebouwd.

Samen leven

In 50 jaar tijd kreeg Overijssel veel nieuwe bewoners. Dat ging niet altijd goed. Soms maakten de jongens ruzie met de Spaanse en Italiaanse arbeiders om de meisjes. Maar tegelijkertijd hebben de Overijsselaars veel over de wereld geleerd van de immigranten. En eet jij vanavond misschien wel een bord nasi of een pizza.