Eiertikken

Tradities in Ommen

Tijd van wereldoorlogen

Eiertikken

Op paasmaandag is er op het Kerkplein in Ommen een bijzondere activiteit. De deelnemers tikken met gekookte eieren tegen elkaar. Het is de bedoeling dat je het ei van je tegenstander stuk slaat en je eigen ei heel houdt. De winnaar mag het ei van zijn tegenstander hebben. Zo'n oude gewoonte noemen we een traditie. Wist je dat Ommen de enige plaats in Nederland is, waar eiertikken nog voorkomt?

Haantjes en paasvuren

Er zijn nog meer tradities in Ommen. De zaterdag voor palmzondag wordt de palmpaasoptocht gehouden. Misschien heb je zelf ook wel eens meegelopen. Kinderen lopen achter het muziekkorps aan. In hun hand houden zij een broodhaantje op een stok. Onderweg zingen ze: "palm-palm-pasen, ei-koer-ei, over ene zondag, krijgen wij een ei."

Zuute plassies

Iedere stad of dorp heeft wel iets lekkers dat echt bij de plaats hoort. In Ommen zijn dat de "zuute plassies". Je kunt ze alleen rond Sinterklaas kopen. Het zijn ronde broodjes van meel, suiker en anijs. Maar hoe ze precies worden gemaakt, is een geheim.

Slepen en schieten

Ook rond Oud en Nieuw kennen de Ommenaren tradities. Heb je op 1 januari wel eens iets op een vreemde plaats zien staan? Dat hoort bij de traditie "slepen". Jongeren nemen spullen van iemand mee en zetten die op gekke plekken weer terug. En die harde knallen die je ieder jaar hoort? Dat hoort bij het melkbussen schieten.

Lekkers

Bij de jaarwisseling hoort lekker eten. Bij veel mensen staan er dan oliebollen, koek en vlees op tafel. En natuurlijk "knieperties". Dat zijn koekjes die in december "plat" worden gegeten en in januari als een rolletje. Dat rolletje staat voor het nieuwe jaar dat gaat beginnen. Het jaar moet zich eigenlijk nog "ontrollen".