De gouden wieg

Sporen van vroegere bewoners

Tijd van jagers en boeren

Sporen

Fantaseer je ook wel eens dat je een echte schat vindt? Achtergelaten door piraten of andere woeste strijders? Het zou je zomaar kunnen gebeuren. Het verhaal gaat dat in het Englandsche Bosch, in de buurt van Collendoorn, een gouden wieg ligt begraven. Als je hard op de grond stampt, zou je de wieg kunnen horen rinkelen…

Verhalen

Dit soort verhalen over begraven goudschatten zijn van alle tijden. Ze gaan terug op de oude grafheuvels. Hierin werden soms voorwerpen gevonden, die aan de doden werden meegegeven.

Grafheuvels

De eerste boeren begroeven hun doden in heuvels, die ze speciaal daarvoor naast hun dorpje maakten. Deze heuvels waren best groot: 0,5 tot 2 m hoog en 8 tot 10 m lang. Soms zijn de grafheuvels zo begroeid met bomen en planten dat je ze nauwelijks meer kunt herkennen. Waarom de boeren hun doden in grafheuvels begroeven, weten we eigenlijk niet.

Urnenvelden

Vanaf 1200 v. Chr. stopten de boeren met het bouwen van grafheuvels voor één persoon. De doden werden nu niet langer begraven, maar gecremeerd. De as deed men in een urn (een soort pot), die in een veel kleiner heuveltje op een urnenveld werd begraven. Urnenvelden zijn nog lastiger te herkennen dan grafheuvels. Veel urnenvelden zijn ontdekt door boeren bij het ploegen van hun land. Bij Mariënberg zijn grafkuilen en urnenveldjes gevonden.

Help! Een geraamte?!

Je hoeft niet bang te zijn dat je ineens een deel van een geraamte bij een grafheuvel vindt. Van de begraven mensen is niets terug te vinden. Wel zijn er in sommige graven voorwerpen, zoals aardewerken potjes en wapens gevonden. Deze voorwerpen, de grafgiften, kreeg de dode mee voor het leven na de dood.

Offermes

In de bodem zijn meer sporen te vinden van de eerste bewoners. Op verschillende plekken in de gemeente Hardenberg zijn voorwerpen gevonden, zoals potscherven, stenen werktuigen, kommen, schaaltjes, flesjes, hamers, bijlen, beitels en een bronzen offermes.

chatgravers

De oude voorwerpen zijn heel bijzonder. Daarom zijn veel grafheuvels door de eeuwen heen leeggeroofd door schatgravers, die op zoek gingen naar waardevolle voorwerpen. Sinds 1961 zijn de oude begraafplaatsen beschermd en is het streng verboden erin te graven.