Voorwerpen in de grond

De eerste bewoners van Bathmen

Tijd van jagers en boeren

Gereedschap

Meer dan 6000 jaar geleden woonden er al mensen op de Bergakker. Dat weten we door de vondst van een stuk gereedschap van vuursteen. Deze vondst is gedaan door een archeoloog. Dat is iemand die speurt naar oude voorwerpen in de grond.

Wonen

Archeologen vonden op de Bergakker ook sporen van twee boerderijen. Bij de grootste boerderij stond een waterput. Het hout van de waterput werd onderzocht. Daardoor weten we dat de put rond 178 na Chr. gebouwd is. De kleinste boerderij werd waarschijnlijk rond het jaar 100 na Chr. gebouwd.

IJzer

Het bleef niet bij de vondst van twee boerderijen en een stuk gereedschap. Op de Bergakker werden ook kleine werkplaatsjes en een ijzersmeltoven gevonden. In de ovens werd ijzererts (oer) gesmolten. Dat werd in de omgeving rondom Bathmen gevonden. Oer werd bijvoorbeeld gebruikt om spijkers van te maken. Maar ook haarspelden, gespen en mantelspelden. Door deze vondst weten we dat er niet alleen boeren op de Bergakker woonden, maar ook vaklieden.

Bijzondere vondst

In één van de werkplaatsjes deden de archeologen een bijzondere vondst: een complete bronzen ketel met een ijzeren hengsel. Deze ketel is in de tweede of derde eeuw na Christus gemaakt. Dit is de oudste complete ketel die in Nederland gevonden is.