Kasteel Arkelstein

Verdedigingswerken

Tijd van steden en staten

Bang

"Afgeven die zak met geld! En die paarden nemen we ook mee! Hahaha!" In de Middeleeuwen hield de hertog van Gelre samen met zijn troepen vaak plunder- en rooftochten op het platteland en de handelswegen rondom Deventer. Om de handelaren en boeren te beschermen, besloot de stad Deventer samen met de baas van Overijssel, bisschop Jan van Arkel, verdedigingswerken aan te leggen.

Doornstruiken

De verdediging bestond uit een hele lange en hoge wal: de landweer. De wal was begroeid met scherpe doornstruiken. Waarschijnlijk lagen de Koerhuisbeek, Dortherbeek en de Oude Schipbeek als een gracht langs de landweer. Door de scherpe doornstruiken en het water was het bijna onmogelijk om over de wal te klimmen.

Posten

Wilde je toch langs de landweer, dan moest je via een doorlaatpost. Als je tol betaalde, deed een bewaker de runneboom (slagboom) omhoog. Wie weigerde te betalen, werd niet doorgelaten. Namen als Runneman, Slagman, Pas op, Draaiom en Landeweer herinneren nog aan de landweer en de doorlaatposten.

Kastelen

Om de landsweer nog beter te kunnen verdedigen, werd er een aantal kastelen gebouwd. Dit waren de Waerdenborg bij Holten, Arkelstein bij Bathmen, de Swormertoren bij Colmschate en het Koerhuis bij Deventer.

Arkelstein

Bisschop Jan van Arkel gaf rond 1360 de opdracht om kasteel Arkelstein te bouwen. Het grote kasteel lag in het midden van de landweer. Waarschijnlijk was het daarom het belangrijkste kasteel. Er konden veel soldaten in het kasteel verblijven. Ondanks dat wisten de troepen van de hertog van Gelre Arkelstein twee keer te bezetten.

Karel V

In 1528 werd keizer Karel V (de vijfde) de baas over Overijssel. Iets later werd hij ook de baas over Hertogdom Gelre. De aanvallen vanuit Gelre stopten en de landweer was niet langer nodig. In 1649 werd besloten dat Arkelstein en de Swormertoren gesloopt moesten worden.

Boer Roeterink

In 1870 werd het terrein waarop kasteel Arkelstein stond gekocht door boer Roeterink uit Diepenveen. Hij liet er een boerderij bouwen. De familie Roeterink heeft nog steeds een boerenbedrijf op deze plek. In 1935 werden de resten van de landweer opgeruimd en de grachten van het kasteel dichtgegooid. Dat maakte het bewerken van de akkers voor boer Roeterink makkelijker. Archeologen hebben toen veel voorwerpen van keramiek gevonden, zoals potjes. Ook bleek dat kasteel Arkelstein nog groter was dan altijd gedacht werd.