Met de trein

Spoorlijnen in Overijssel

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Op 4 juni 1864 reed de eerste stoomtrein van Overijssel via de spoorbrug Zwolle binnen. De trein was feestelijk versierd met vlaggen. Nieuwsgierig kwamen de mensen kijken. De dag werd afgesloten met een groot feest en prachtig vuurwerk.

De wereld werd "kleiner"

De Overijsselaren hadden lang op de komst van de trein moeten wachten. Al in 1839 werd de eerste spoorlijn tussen Haarlem en Amsterdam geopend. Nu konden de Overijsselaren ook gebruik van dit nieuwe vervoermiddel maken! Reizen ging ineens veel sneller. Als je vóór de komst van de trein ergens naar toe wilde, kon je met een koets, de trekschuit, paard en wagen, hondenkar of je moest lopen.

Reizen met de trein

Er waren verschillende soorten zitplaatsen in de trein. Rijke mensen reisden eerste klas. Zij zaten op stoelen met zachte rode stof. Maar de meeste mensen reisden derde klas. Dat was het goedkoopst. Je moest dan op een houten bank zitten.

Goederen

Niet alleen mensen maakten gebruik van de trein. De trein werd ook ingezet om goederen en vee te vervoeren. Daarom lagen veel fabrieken langs het spoor. Vóór de komst van de trein werden goederen vooral met paard en wagen van en naar de fabriek vervoerd. Met de trein kon je meer goederen vervoeren. En het ging ook nog eens een stuk sneller.

Belangrijk knooppunt

Al snel kwamen er meer spoorlijnen in Overijssel. Na de lijn Utrecht‒Amersfoort‒Zwolle‒Kampen, werd in 1867 de spoorlijn tussen Arnhem en Leeuwarden geopend. Deze trein stopte ook in Deventer en Zwolle. Vanuit Deventer kon je verder reizen naar Raalte en Ommen. Ondertussen werden ook in Twente spoorlijnen aangelegd. Zo werden steeds meer plaatsen aangesloten op het spoorwegnet.