Het Land van Vollenhove bezet

De Tweede Wereldoorlog

Tijd van wereldoorlogen

Oorlog

Op 10 mei 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit. Duitse soldaten trokken Overijssel binnen. De Nederlandse soldaten hadden de opdracht gekregen om de Duitsers te vertragen. Daarom vernielden ze de belangrijke bruggen over de IJssel bij Deventer, Zwolle en Kampen. Op 14 mei hadden de Duitsers heel Nederland bezet.

Donkere tijden

In het begin gedroegen de Duitsers zich nog netjes. Het leven leek door te gaan. Maar al snel bleek dat niet waar te zijn. De Duitsers gaven het bevel dat 's nachts en 's avonds alles donker moest zijn. Tussen 12 uur 's nachts en 4 uur 's morgens mocht niemand zonder geldige reden naar buiten. Het dagelijks leven werd steeds moeilijker. Sommige producten, zoals koffie, thee, suiker en zeep, waren nauwelijks meer te krijgen. Voedsel werd steeds schaarser. De Nederlandse mannen werden gedwongen om werk voor de Duitsers te verrichten, in de oorlogsfabrieken in Duitsland.

Verstoppen

Op 17 november 1944 trok het Duitse leger de moerasgebieden in het Land van Vollenhove binnen. De Duitsers hadden gehoord dat hier veel mensen verstopt zaten. Zoals mannen die niet in Duitsland wilden werken. Of mensen die zich tegen de Duitsers hadden verzet. Binnen twee dagen pakten de soldaten bijna 1.500 mensen op…

Verzet

Steeds meer mensen kwamen tegen de Duitsers in verzet. Dat was heel gevaarlijk. Veel mensen die bij het verzet hebben gezeten, hebben de oorlog niet overleefd. Maar er waren ook mensen die de kant van de Duitsers kozen.

Jodenvervolging

De Duitsers wilden alle Joden vernietigen. Daardoor merkten de Joden al snel de gevolgen van de bezetting. Ze verloren hun werk en spaargeld. In winkels, bioscopen, parken en cafés hingen bordjes met de tekst: "Verboden voor Joden". Ook moesten ze een gele ster op hun jas dragen, waar het woord "Jood" op stond. Vanaf 1941 voerden de Duitsers de Overijsselse joden naar concentratiekampen af. Twee van hen waren de zusjes Elisabeth en Margo Jenny de Leeuw uit Steenwijk. Zij werden op 31 januari 1944 in Auschwitz vermoord. Elisabeth werd 19 jaar, Margo 25. Na de bevrijding bleek dat weinig Joodse mensen de verschrikkingen van de oorlog hadden overleefd.

Vrij!

Aan het begin van de lente in 1945 naderden Engelse en Canadese soldaten Overijssel. Na felle gevechten met de Duitsers werd Haaksbergen op 1 april als eerste plaats in Overijssel bevrijd. Tussen 12 en 15 april volgenden Steenwijk, Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en Wanneperveen. De oorlog was eindelijk voorbij.