Nasi en pizza

Nieuwe inwoners in het Land van Vollenhove

Tijd van televisie en computers

Stamppot boerenkool

Nasi met kroepoek en satésaus, pizza, roti, of een broodje falafel. Kun je je voorstellen dat je deze gerechten nooit zou eten? In de tijd dat je opa en oma jong waren, kende bijna niemand in Nederland deze buitenlandse gerechten. De meeste mensen aten pap, aardappels, groenten en af en toe vlees.

Nasi

Vroeger was Nederland de baas in Indonesië en Suriname. Toen de Indonesiërs en Surinamers in 1949 en 1975 zelfstandige landen werden, kwamen er veel mensen naar Nederland en ook naar het Land van Vollenhove. Een aantal Molukkers, van de Indonesische eilandengroep de Molukken, kwam in de gemeente wonen. Zij werden opgevangen in het kamp Beenderribben bij Muggenbeet. Deze mensen werden immigranten genoemd. De Indonesiërs en de Surinamers moesten erg wennen aan het Nederlandse eten. Daarom kookten ze vaak hun eigen gerechten. Langzaam namen de Nederlanders wat van deze gerechten, zoals nasi, over.

Pizza

Rond 1960 kwamen veel buitenlanders in Overijssel werken. Ze werden gastarbeiders genoemd. In Nederland was veel werk en er waren te weinig mensen om dat werk te doen. Daarom haalden fabrieken mannen uit Italië, Spanje en later uit Turkije en Marokko naar Nederland. Veel gastarbeiders lieten uiteindelijk hun gezinnen overkomen, en bleven in Nederland wonen. Ook deze mensen namen hun eigen gerechten mee, zoals spaghetti, paella, kebab en couscous.

Niet alleen eten

In Overijssel wonen ook mensen die gevlucht zijn uit landen waar oorlog was. Zo ook de Suryoye. Deze Syrisch-Orthodoxe christenen uit Turkije en Syrië gingen in Twente wonen en richtten hun eigen kerken en klooster op. Andere Turken en ook Marokkanen zijn islamitisch. Zij gaan naar de moskee. In 1974 werd de eerste moskee in Overijssel gebouwd.

Samen leven

In 50 jaar tijd kreeg Overijssel veel nieuwe bewoners. Dat ging niet altijd goed. Soms maakten de jongens ruzie met de Spaanse en Italiaanse arbeiders om de meisjes. Maar tegelijkertijd hebben de Overijsselaars veel over de wereld geleerd van de immigranten. Dat merk je alleen al aan de veranderende eetgewoontes.