Ruzie om Eerde

Hoe heel Eerde Veghels werd

Tijd van pruiken en revoluties

Willem-Jan Gualtherie was secretaris van Sint-Oedenrode. Een secretaris hield de dorpsadministratie bij. Maar Gualtherie had ruzie met zijn schoonvader Gerard de Jong. Die was secretaris van Veghel. De ruzie ging over Eerde. De huizen in Eerde waren verdeeld over Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Het leek wel een puzzel. Niemand begreep hoe het zat. En de secretarissen maakten ook nog eens ruzie over de dorpsadministratie! Hoe werd het opgelost?

Je betaalt waar je woont

Alle huizen in Eerde stonden binnen de gemeintsgrens van Veghel. De bewoners van sommige huizen gingen in Veghel naar de kerk. De bewoners van andere huizen gingen in Sint-Oedenrode naar de kerk. Bij die dorpen hoorde dan je huis en betaalde je belasting.

Gebruik van de gemeentegrond

De Eerdse boeren wilden hun koeien weiden op de gemeentegronden van Veghel. Als je in Veghel naar de kerk ging, mocht je gratis gebruik maken van de gemeentegrond van Veghel. Ging je in Sint-Oedenrode naar de kerk? Dan moest je betalen!

Verhuizen naar Veghel

In Veghel betaalden de mensen minder geld, dan in Sint-Oedenrode. En wat gebeurde er toen? Twaalf Eerdse gezinnen die op Rooise grond woonden, braken hun huis af. Ze bouwden een nieuw huis op Veghelse grond. Daardoor werden ze inwoner van Veghel en betaalden ze minder belasting.

Ruzie

Sint-Oedenrode vond het natuurlijk niet fijn, dat Eerdse gezinnen naar Veghel verhuisden. In 1719 ontstond er een flinke ruzie. Secretaris De Jong van Veghel vond dat hij de dorpsadministratie van Eerde mocht bijhouden. Maar secretaris Gualtherie van Sint-Oedenrode pikte dat niet. Het liep volledig uit de hand. De secretarissen maakten de inwoners van Eerde bang. Ze moesten naar hen luisteren, anders zouden ze wat beleven! De ruzie duurde tot 1764. Toen werd gezegd, dat de mensen hoorden bij het dorp waar hun huis stond. Omdat de meeste huizen in Veghel stonden, werd het grootste deel van Eerde Veghels.

Heel Eerde wordt Veghels

Tot 1966 bleven stukjes van Eerde bij Sint-Oedenrode en Schijndel horen. Dat was natuurlijk lastig. Daarom besloot de regering om die stukjes ook bij Veghel te voegen. Daar woonden de meeste mensen uit Eerde toch al. Ook gingen ze er werken, naar de dokter of winkelen.

Grenzeloos

In 2017 werden Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel samen de gemeente Meierijstad. De grenzen rond Eerde verdwenen. Wat zouden de mensen van toen gedacht hebben? Al die jaren ruzie tussen Willem-Jan Gualtherie en Gerard de Jong om grenzen die er nu niet meer zijn!