Het raadhuis van Erp

Een statig onderkomen voor het dorpsbestuur

Tijd van pruiken en revoluties

In het hart van Erp staat een oud gebouw. Het is het oude raadhuis van Erp. Het werd gebouwd in 1791. In de tijd van de Verlichting vonden steeds meer dorpen het belangrijk om een eigen raadhuis te hebben voor het dorpsbestuur. Nu is het een rijksmonument. Het raadhuis werd ontworpen door Hendrik Verhees (1744-1813). Dat was een belangrijke architect in de Meierij.

Hendrik Verhees

Hendrik Verhees kwam uit Boxtel. Hij was eigenlijk timmerman, maar leerde later landkaarten tekenen. Hij was ook architect en hielp bij het bouwen van kerken en raadhuizen. Voor Liempde en Sint-Michielsgestel had hij nieuwe raadhuizen ontworpen. Hij werd nu gevraagd om het nieuwe raadhuis van Erp te tekenen.

Van raadkamer naar raadhuis

De dorpsbestuurders van Erp, de schout en schepenen, hadden een raadkamer. Die lag in één van de dichtgetimmerde zijbeuken van de Sint-Servatiuskerk. Helaas was de raadkamer te klein. Ook was het dak lek. Weer en wind waren niet goed voor alle belangrijke papieren die er in de raadkamer lagen. Er moest een nieuw raadhuis komen met een boterwaag. Want Erp mocht sinds 1789 elke week een botermarkt houden.

Een statig gebouw

Benjamin de Jong, secretaris van Erp en Veghel en heer van Frisselstein, mocht de eerste steen van het raadhuis leggen. Voor 3.500 gulden bouwde Roelof van de Loo, meester-timmerman uit Sint-Oedenrode, het gebouw. Het werd een statig raadhuis met een klokkentorentje en een bordestrap. De Erpenaren waren onder de indruk. Veel mensen woonden zelf in houten en lemen huizen. Het nieuwe gebouw liet zien waar de belangrijkste en machtigste Erpenaren samen kwamen.

Classicisme en Franse stijl

In de tijd van pruiken en revoluties was het classicisme in de mode. Dat was een bouwstijl die veel leek op gebouwen uit de Griekse en Romeinse tijd. Verhees gebruikte die stijl bij het nieuwe raadhuis. Zo kwam er een timpaan of fronton (driehoek) boven de ingang van het raadhuis. Onder de dakrand bracht Verhees guirlandes aan. Dat zijn bloemslingers, die in de tijd van de Franse koning Lodewijk XVI populair waren.