Market Garden

Een gewaagd plan mislukt bij Eerde

Tijd van wereldoorlogen

Het zware gebrom van tientallen vliegtuigen klonk over het dorp. De mensen kwamen naar buiten. Vol verbazing keken ze naar de lucht. Die hing vol met honderden parachutes. Aan elke parachute bungelde een Amerikaanse soldaat van de 101ste Airborne Division. Operatie Market Garden was begonnen! Met dit plan moest Nazi-Duitsland verslagen worden. Dat het plan door gebeurtenissen in Eerde zou mislukken, wist niemand. Wat gebeurde er?

Het plan

In 1944 bedachten de Amerikanen en Engelsen een gewaagd plan om Duitsland sneller te kunnen verslaan. De kans op mislukken van dat plan was groot. Het plan heette Operatie Market Garden. Er zouden parachutisten uit vliegtuigen gedropt worden bij Son, Veghel, Grave, Nijmegen en Arnhem. Die moesten de bruggen over enkele kanalen en rivieren veroveren. Daarna zou het leger vanuit het zuiden over de Corridor (= een smalle doorgang in bezet gebied) naar Duitsland oprukken. De geallieerden wilden het Ruhrgebied (= een belangrijk industriegebied) in Duitsland veroveren en daarna de rest van Duitsland innemen.

De luchtlandingen bij Eerde

Op zondag 17 september 1944 was de lucht vol vliegtuigen. Boven Eerde sprongen honderden Amerikaanse Airborne-parachutisten naar beneden. Ze waren gekomen om de bruggen over de Zuid-Willemsvaart en de Aa bij Veghel te bezetten.

Bevrijd!

En wat ging dat snel. Binnen korte tijd waren Eerde, de autoweg tussen Sint-Oedenrode en Veghel én de bruggen over het kanaal en de Aa door Amerikaanse Airborne-soldaten bezet. De Duitse soldaten in het dorp gaven zich over. Veghel was bevrijd! Alle vlaggen werden uitgehangen. Het hele dorp vierde feest.

De corridor

De Amerikanen bouwden een extra grote brug over de Zuid-Willemsvaart bij Veghel. Daar konden de Engelse tanks overheen. Zij kwamen uit Eindhoven via Sint-Oedenrode over een smalle weg, de Corridor. De hele dag reden jeeps, tanks en andere voertuigen over de Corridor door Sint-Oedenrode en Veghel naar Arnhem.

'Battle of the Sanddunes'

Eerde was in handen van de Amerikanen, maar Duitse soldaten verzamelden zich in de zandduinen rond het dorp. Op 24 september openden ze de aanval op de Corridor en op Eerde. Deze aanval werd bekend als de 'Battle of the Sanddunes'. Er werd hevig gevochten. De kogels en granaten vlogen door het dorp. De Sint-Antoniusmolen en de Antonius Abtkerk raakten zwaar beschadigd door Duits vuur. De Amerikanen gebruikten de gebouwen als uitkijkpost. 48 Amerikanen, 12 Britten, een onbekend aantal Duitsers en 9 Eerdenaren kwamen om het leven.

Mislukt

Eerde werd bevrijd, maar de opmars van de Geallieerden was vertraagd. Ook verderop bij Mariaheide wisten de Duitsers de Corridor enkele dagen te bezetten. Daardoor konden de Britse jeeps, tanks en andere voertuigen niet meer verder richting Arnhem. Het lukte de troepen bij Arnhem niet om de brug te veroveren. Operatie Market Garden was mislukt.