Witte Wieven van Zwiep

In de Witte Wievenkuil op de Kale Berg zouden Witte Wieven hebben gehuisd. Zo vertelde bakker Gait Postel uit Zwiep tenminste als hij toeristen meenam op een wandeling over de Lochemse en de Kale berg, liefst in de schemering.

Wit of witty

Germaanse sagen en legenden spreken al over Witte Wieven. En niet alleen in Zwiep, maar ook elders in noordoost Nederland. En zelfs in andere landen met een Indo-Germaanse oorsprong. Ze zouden hun woonplaats vinden in grafheuvels of hunebedden, maar ook in kuilen of moerassen. Misschien ging het oorspronkelijk over wijze ('witty') vrouwen, die bijvoorbeeld de toekomst konden voorspellen, maar wij denken toch vooral aan bleke gedaanten, zichtbaar als slierten nevel op de beboste helling.

Zwiep


De Witte Wieven van Zwiep hebben wel een heel eigen verhaal en er is dan ook geen Lochemer die zich in het donker op de Lochemse Berg begeeft zonder rekening met hen te houden. Het is een publiek geheim dat Witte Wieven gewoon bestaan en het nog steeds niet op bemoeizuchtige voorbijgangers hebben begrepen!

Meer informatie: 

De legende van de Witte Wieven, VVV Lochem.

 

Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA