Parachutisten

Zondagmorgen 17 september. Het is zonnig en warm. De hoogmis in de kerk zit stampvol. Het mannenkoor zingt. Ineens klinken ontploffingen. Alles trilt en rinkelt. De mensen kijken elkaar verschrikt aan. 'Rustig maar', zegt kapelaan Van den Heuvel op de preekstoel, 'die knallen zijn bestemd voor Duitsland'.

Weer dreunt en trilt de grond. Twee zangers klimmen in de kleine toren. Van verbazing en angst vallen ze bijna naar beneden. Ze zien dikke stof- en brandwolken boven De Horst en Breedeweg. Als een lopend vuur gaat het bericht door de kerk. Even later is de mis uit. Iedereen snelt naar huis.

Bevrijd

Weer vallen bommen en klinken schoten. Dan wordt het stil. De Groesbekers komen uit de schuilkelders. Zacht motorgeronk klinkt. Duizenden parachutes vallen uit de blauwe lucht. De Amerikaanse soldaten van de 82ste Luchtlandingsdivisie landen bij de Wylerbaan en op Klein Amerika. Zweefvliegtuigen voeren wapens en jeeps aan. Eindelijk bevrijd!

Schuilkelders

De luchtlandingen bij Groesbeek zijn onderdeel van de Operatie Market-Garden. Het plan is om snel de bruggen bij Nijmegen en Arnhem te veroveren. Dat mislukt. De brug van Arnhem is een brug te ver. De Duitsers bieden veel weerstand. Groesbeek komt in de vuurlinie te liggen. De geallieerden schieten vanuit het Staatsbos, de Duitsers vanuit het Reichswald. De bevolking leeft de tweede helft van september 1944 angstig in schuilkelders. Arm Groesbeek.

 

Bronnen en verder lezen: 

  • G.G. Driessen, Groesbeek 1935-1945. Crisis en oorlog (Nijmegen/Groesbeek 1981).
  • G. Thuring, Dagboek van Pastoor Hoek (Gennep 1976).
  • S. Le Göb (pseudoniem voor J. Bögels), Oorlog over Groesbeek (Groesbeek 1945).
  • J.Th. Janssen, Van verdrukking tot bevrijding (Groesbeek 1946).
  • Th.H. van de Locht, De Kist (Groesbeek 2008), p. 24-32.
  • https://www.spannendegeschiedenis.nl/locatie/groesbeek-bevrijders-als-sterren-uit-de-hemel/

Rechten

Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC