Jeugd krijgt eigen plek

'Zaal Kerkzicht' zit vol met jongeren. Het is de bioscoop tegenover de kerk aan de Pannenstraat. Op een zondagmiddag in mei 1965 draait de film 'A Hard Day's Night' van de Beatles. In de zaal zitten jongens met lang haar en meiden in minirok.

Sommigen zijn op zaterdagavond uit geweest naar de Go-Go Klub in Breedeweg. Anderen naar de Instuif in het Parochiehuis midden in Groesbeek. De uitgaansavond begint om acht uur en is klokslag twaalf uur afgelopen. Allerlei beatbandjes treden op. Disco's bestaan nog niet.

Op straat

Tot 1960 is er voor jongeren weinig te doen. Ze hangen op straat rond. Uit Amerika waait vanaf 1955 een nieuwe jeugdcultuur over. Je ziet meiden met een 'petticoat' en jongens met 'vetkuiven'. De brommer is erg populair. Popmuziek klinkt uit de luidsprekers. Het gemeentebestuur en de kerken vinden dat op straat hangen maar niks. Ze willen toezicht op de jeugd.

Maddogs

In 1958 opent het parochiehuis zijn deuren. Aan de Spoorlaan komt een nieuwe 'blokhut'. In het parochiehuis en de blokhut zijn allerlei activiteiten voor jongeren. Sommigen jongeren willen geen bemoeienis van ouderen. Zo ontstaat de 'Maddogs' met vooral werkende jongeren die in 1971 een eigen honk krijgen in de kelder van het parochiehuis. Later verhuist de groep naar de oude school aan de Kloosterstraat. Voor jongeren van nu is er veel meer te kiezen. Bijvoorbeeld op sportief gebied en bij het uitgaan.

 

Bronnen en verder lezen:

  • T. Bosch, Zwoegen & Swingen. Groesbeek 1945 – 1975, Bijdragen tot de Geschiedenis van Groesbeek en het Nederrijk. Deel 3 (Nijmegen 2003).

 

 

Rechten

Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC