De Zevenheuvelenweg

De bekendste weg in Groesbeek is de Zevenheuvelenweg. Die verbindt Groesbeek-dorp met Berg en Dal. De weg is pas in 1953 in gebruik genomen door het toenemende autoverkeer.

Trekpleister

Tot 1951 was het niet meer dan een karrenspoor. Vroeger leidde het pad naar Beek en heette toen de Beekse straat. Om bij de Canadese begraafplaats te kunnen komen, wordt het pad tussen Berg en Dal en de begraafplaats het eerst aangepakt. Een jaar later is het stuk tussen de begraafplaats en de Nieuweweg klaar. De weg groeit uit tot een toeristische trekpleister.

Bergetappe

In 1958 besluit de organisatie van de Vierdaagse de Zevenheuvelenweg op te nemen in het parcours. Als 'bergetappe' op de derde dag van de Vierdaagse is de heuvelachtige weg bekend en berucht. Een andere sportieve activiteit is de 'Zevenheuvelenloop'. Sinds 1984 doen duizenden deelnemers mee aan de jaarlijkse hardloopwedstrijd van vijftien kilometer tussen Nijmegen en Groesbeek. Wielrenners en motorrijders uit de verre omtrek genieten van het stijgen en dalen. Het oude karrenspoor is veranderd in het visitekaartje van Groesbeek.

 

Bronnen en verder lezen: 

  • G.G. Driessen, De historie van de Canadese begraafplaats en de Zevenheuvelenweg te Groesbeek 1945 – 1956 (Groesbeek 2010), p. 184-211.
  • G.G. Driessen, Groesbeek het Dorp der Verrassingen 1900 –2000. Een eeuw dorpsgeschiedenis (Groesbeek 1999), p. 182-184.

 

Rechten

Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC