De Groesbeek stroomt weer bovengronds

Sanne zit naast oma in de bank. Samen bladeren ze in het boek met de titel ''Groesbeek in oude ansichten''. Het boek zit vol foto’s van het ‘oude’ Groesbeek. Oma woont in een appartement naast het in 1987 aangelegde Dorpsplein. Sanne loopt naar het raam. 'Oma, het ziet er nu heel anders uit'.

Gemeentehuis

Sanne vergelijkt de foto’s van de Dorpsstraat uit 1900 met wat ze buiten ziet. Het verschil is groot. Bijna geen verkeer op de weg. Spoorbomen bij de spoorwegovergang. Andere huizen en overal bomen. Sanne herkent enkele panden op de foto die er nu nog staan. Sannes' oma woont tegenover het gemeentehuis. Het moderne gebouw met de toren is sinds november 1995 in gebruik. Eerder stond op die plek het oude hotel-café 'In de Locomotief'.

Centrumplan

Het eerste centrumplan is al gemaakt in 1947. Het plan wil een dorpshart maken rond de protestantse kerk. Dat is niet gelukt. Later volgen andere plannen. Met het centrumplan uit 2007 komt er eindelijk schot in de zaak. Een nieuw dorpsplein is nu het hart van het dorp. Er zijn meer appartementen en winkels. Het meest bijzondere is dat de 'Groes-beek' weer bovengronds stroomt. 'Komen er in de toekomst nog andere plannen?', vraagt Sanne. 'Reken maar', zegt oma, 'mensen blijven altijd hun woonomgeving veranderen'. 

 

Bronnen en verder lezen:

  • Nieuwsbrief CentrumPlannen, Gemeente Groesbeek, november 2007.
  • G.G. Driessen, Rampspoed te Groesbeek. Fragmenten dorpsgeschiedenis uit de periode 1800 –1950 (Groesbeek 2000), p.192-200.
  • T. Bosch, Zwoegen & Swingen. Groesbeek 1945 – 1975, Bijdragen tot de Geschiedenis van Groesbeek en het Nederrijk. Deel 3 (Nijmegen 2003), p. 9-10.
  • T. Bosch en S. Schmiermann, 'In het welbegrepen belang der gemeente' Lokaal bestuur in Groesbeek ca. 1750-heden (Nijmegen 2014), p. 141-143.

 

Rechten

Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC