Toerisme

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Ermelo. Het aantal in-woners verdubbelt in de zomermaanden. Het toerisme ontwikkelt zich vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw. Er is nog niet veel te beleven in Ermelo, maar de vakantiegangers komen voor de rust en de zuivere lucht van de bossen en de heide. Een eeuw later is er meer te zien dan alleen de natuur. Het is mede prettig vertoeven door de vele winkels en horecagelegenheden.

Pensions, hotels en kampeerbedrijven

De eerste vakantiepioniers kunnen begin twintigste eeuw terecht in pensions en hotels. Particulieren pikken ook een graantje mee in de zomermaanden door kamers te verhuren. Voor stille plekken overnachten de toeristen bij de Zwarte Boer. Voor het proeven van de dorpse sfeer gaan ze naar Pension Luchtenburg aan de Putterweg. In hotel De Veluwe en het Oranjehotel overnachten vooral zakenlieden en bezoekers van familieleden in de zorginstellingen.

Door de opkomst van de kampeerterreinen en recreatiewoningen verdwijnen veel pensions, hotels en loopt de particuliere verhuur terug. Nog steeds zijn de campings en bungalowparken in de meerderheid.

VVV-Ermelo

De wens om nog meer toeristen te trekken leidt in 1910 tot de oprichting van een Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer die het toerisme moet gaan stimuleren. In het begin loopt het contact tussen het VVV en de pensions en hotels wat stroef, totdat zij de voordelen van een VVV inzien. Het VVV plaatst advertenties in kranten. Daarnaast wordt een gids met de verblijfsaccommodaties gedrukt. Hierin staan ook mooie tekeningen en foto’s van markante plekjes van Ermelo en omgeving.

Vanaf de start en tot nu toe heeft het VVV een belangrijke rol om toeristen naar Ermelo te halen. Het VVV neemt vaak het initiatief voor het organiseren van evenementen.

Toeristische trekpleisters

Toeristen denken bij Ermelo eerst aan de bossen en de heide, maar Ermelo heeft zoveel mooie andere trekpleisters. Denk aan een bezoekje bij Kasteel Staverden, Landgoed Oud-Groevenbeek, Kanovijver, de Schaapskooi, een rondleiding bij bierbrouwerij Burg Bieren, Wijngaard Telgt en de Zomerbraderie. Ermelo heeft zelfs een strand. Strand-Horst is vooral in trek bij de wind- en kitesurfers. Boten kunnen aanleggen in de jachthaven.

Het Pakhuis Ermelo is het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe. Achter de grote schuifdeuren van het museum gaat een rijke geschiedenis over Ermelo open. Regelmatig worden de exposities gewisseld.

 

Bronnen en verder lezen:

  • Momenten uit de geschiedenis van Ermelo – brochure gemeente Ermelo – uitgave 1995
  • 100 jaar VVV Ermelo – T. Hazeu-van Veldhuizen, H. Esselink en P. Yska - uitgave 2010

 

Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC