Gemeentehuizen

Van drie oude gemeenten naar een nieuwe gemeente Noordenveld

Tijd van burgers en stoommachines

In 1811 is Nederland een deel van het Franse keizerrijk. De baas over dat rijk heet Napoleon. Hij wil dat in het hele rijk de Franse wetten en regels gelden, ook in Nederland. Nederland wordt opgedeeld in gemeentes. Aan het hoofd van elke gemeente staat de maire, dat is Frans voor burgemeester.

De burgerlijke stand

Ook moeten alle mensen zich inschrijven bij de burgerlijke stand. Hierin worden belangrijke gegevens van alle mensen bijgehouden, bijvoorbeeld als iemand gaat trouwen. Alle mensen worden ook verplicht een achternaam op te geven. Sommigen vinden dat maar raar en geven een gekke naam op.

De burgemeester

Drie jaar later wordt Nederland een onafhankelijk koninkrijk. Napoleon is verslagen en Nederland wordt weer eigen baas. Toch blijven veel Franse regels hetzelfde. Ook de gemeentes blijven bestaan. Alleen heet de maire voortaan burgemeester.

Roden, Peize en Norg als gemeente

In die tijd bestaat de gemeente Noordenveld nog niet. In het gebied van de gemeente Noordenveld zijn drie gemeentes: Roden, Peize en Norg. Er zijn nog geen gemeentehuizen. Vergaderingen van de gemeente vinden plaats in een herberg en de burgemeester doet zijn werk gewoon thuis.

Eigen gemeentehuizen

Rond 1900 krijgen Roden, Peize en Norg een eigen gemeentehuis. Dat is ook wel nodig want de gemeente krijgt steeds meer werkzaamheden. De gemeentehuizen zijn opvallende gebouwen in het dorp. Het gemeentehuis van Peize heeft bijvoorbeeld een klokkentorentje.

Gemeentewapen

Elke gemeente heeft ook zijn eigen gemeentewapen: een afbeelding waaraan je de gemeente kunt herkennen. Net als bij rijke families. Die hadden ook een familiewapen. Op het gemeentewapen van Norg staat een paard. In Norg wordt al eeuwen een paardenmarkt gehouden.
Op het wapen van Roden staan dennenbomen, een schop en een bijl. In Roden werden vroeger veel dennenbomen gekapt.
Op het wapen van Peize staat de hopbel. Vroeger was de hopteelt erg belangrijk voor de boeren in Peize. Hop wordt gebruikt bij het brouwen van bier.

Gemeente Noordenveld

In 1998 wordt de gemeente Noordenveld gevormd. Dat zijn de oude gemeenten Roden, Peize en Norg samen. Het gemeentehuis van de nieuwe gemeente staat in Roden.